U zagrebačkom HNK-u održana praizvedba Goldonijeve ´Trilogije o ljetovanju´

´Trilogija o ljetovanju´ glasovitog talijanskog dramatičara Carla Goldonija večeras je, u režiji Janusza Kice, praizvedena u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.

´Trilogija o ljetovanju´ zajednički je nazivnik triju Goldonijevih komedija - ´Pomame za ljetovanjem´, ´Zgoda na ljetovanju´ i ´Povratka s ljetovanja´, koje su praizvedene, svaka posebno, 1761. u Veneciji. U suvremenom kazalištu ta tri djela jedne sadržajne cjeline izvode se u jednoj kazališnoj večeri.

´Trilogija o ljetovanju´ često se izvodi na svjetskim pozornicama u različitim adaptacijama. Večerašnja praizvedba prvo je redateljsko ostvarenje Janusza Kice u zagrebačkom HNK-u, uz dramaturšku obradu Lade Kaštelan i prijevod na hrvatski Natke Badurine.

Kazališna kritika ističe da je ´Trilogija´ djelo ljubavi i ljubomori te ljubavnim nesporazumima s kojima su zaokupljeni njihovi protagonisti. S druge strane u tom značajnom komadu prisutna je i društvena kritika Molierovske oštrine, kao i melankoličan rasplet, usprkos dramaturškim konvencijama toga vremena, druge polovice 18. stoljeća, koje su zahtijevale sretan kraj, navodi se u programskoj knjižici.

Janusz Kica okupio je veliki dio ansambla Drame HNK koje predvode Ivana Boban i Ljubomir Kerekeš, a ostale uloge tumače Marija Kohn, Branka Cvitković, Zvonimir Zoričić, Ivo Kadić/Žarko Potočnjak, Siniša Popović, Olga Pakalović, Livio Badurina, Vedran Mlikota, Vanja Matujec i drugi.

Scenografiju predstave potpisuje Slavica Radović, a kostime je izradila Dijana Kosec-Bourek.

Publika je dugotrajnim pljeskom ispratila večerašnju zagrebačku praizvedbu Goldonijeve ´Trilogije o ljetovanju´.

Pročitajte više