U Zagrebu otvorena izložba grafika japanskog umjetnika Masahira Fukude

Izložba vodećeg japanskog grafičara Masahira Fukude otvorena je večeras u U Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, u autorovoj nazočnosti.

Masahiro Fukuda (rođen 1951. u Osaki) dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada, a uz ostalo, je prošlogodišnji pobjednik 1. međunarodnog grafičkog biennala Split 2003.,

Predstavljajući Fukudino stvaralaštvo zagrebačkoj publici, načelnik Konzervatorskog odjela u Splitu Joško Belamarić naglasio je kako gost iz Japana na svojim grafikama prikazuje figure položene na različite podloge koje predstavljaju motive prvenstveno splitskog Peristila, a iz kojih se vidi koliko je Split sa svojom starom gradskom jezgrom utjecao na umjetnikova djela.

Osim Peristila, Fukuda se poslužio i motivima baroknih palača, klaustrima gotičkih samostana, motivom katedrale u Aachenu ,Canterburyju ili Krakowu, na venecijanskim mostovima.

Sam motiv tih rafiniranih slika, kako ih ocjenjuje Belamarić, nije samo okidač poetsko-ikonoloških subjektivnih promatračevih maštarija. Umjetnik se poslužio svjetlom i bojom kako bi gledatelju na najbolji mogući način pokazao ono što je naslikao, istaknuo je, uz ostalo, Belamarić.

Ocijenio je da je Fukudov nastup na Međunarodnom grafičkom biennalu u Splitu za tu manifestaciju imao veliko značenje jer se Fukudina djela nalaze u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama. Dodao je kako su Fukudine kompozicije na neki način određene 'morbidnim geometrizmom i stanovitom neosecesionističkom dekorativnošću'.

Fukuda je jedan od onih umjetnika koji ima sposobnost oblikovanja novih znakova, a u isto vrijeme ostaje misteriozan poput temeljnih crta koje pokreću naše ljudsko djelovanje kroz nove simbole, istaknuto je na predstavljanju.

Masahiro Fukuda je na otvorenju izložbe izrazio zadovoljstvo prvim predstavljanjem svojih djela u Zagrebu.

Izložba će ostati otvorena do 27. srpnja.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više