Uhićena dvojica osumnjičenih za krađu u Ermitažu

RUSKA policija je u subotu, samo nekoliko dana nakon objave spektakularne krađe eksponata iz jednog od napoznatijih svjetskih muzeja Ermitaža, priopćila kako je uhitila dvojicu muškaraca, osumnjičenih da su bili mozak cijele kriminalne operacije, javio je Interfax.

Prema ruskoj agenciji, dvojica osumnjičenih već su priznali da su punih šest godina iznosili skupocjene eksponate iz Ermitaža i prodavali ih na crnom tržištu.

Uprava muzeja prošlog je ponedjeljka objavila da je iz muzeja ukraden 221 eksponat, pretežito umjetnički predmeti s dragim kamenjem, ikone i emajlirani nakit, u ukupnoj vrijednosti od gotovo 4 milijuna eura. Priznanje nestanka skupocjenih eksponata u ruskoj je javnosti potaknuo burnu diskusiju o mjerama osiguranja skupocjenih kulturnih dobara izloženih u državnim muzejima.

Među ukradenim predmetima nalazi se nakit i emajlirani predmeti nastali od XV do XIX stoljeća kao unikatna djela ruskog postupka umjetničkog emajliranja nanošenjem porculana na listiće srebra i zlata. Državni ured za očuvanje kulturnih dobara Rusije odmah je dan nakon objave krađe eksponata iz Ermitaža, sastavila i distribuirala popis nestalih predmeta uz njihove fotografije te kontaktirala sve važnije muzeje i trgovien antikvitetima u zemlji i inozemstvu.

Muškarci uhićeni kao glavni osumnjičenici za krađu su, prema ruskoj agenciji Interfax, već priznali i kako su točno iz muzeja iznijeli 70 od 221 ukradenog eksponata i kome preprodali. Također su priznali da im je u krađi pomagala jedna od zaposlenica muzeja koja je prošle godine u studenom, kad je počela redovna inventura muzejskog fundusa, doživjela srčani udar i umrla na radnom mjestu.

U protekla dva dana pronađena su dva eksponata iz nestale zbirke. U četvrtak je policiji anonimno telefonom javljeno da u je u kućnoj veži jedne zgrade u Sankt Peterburgu u kanti ostavljena vreća s jednom od najskupocjenijih ikona s popisa nestalih eksponata, a jedan trgovac antikvitetima iz Moskve u petak je prijavio da posjeduje ukradeni srebrni pehar sa zlatnim ukrasima. Vrijednost pehara procjenjuje se na gotovo 100 tisuća eura, a moskovski trgovac tvrdi da ga je kupio prije dvije godine i da je rečeno kako je pripadao pokojnom ruskom patrijarhu Alekseju Prvom.

Pročitajte više