Uhićenje direktorice Huaweija ruši burze: "Ovo je kao konjska glava u krevetu"

Foto: EPA

UHIĆENJE Meng Wanzhou, visoko pozicionirane direktorice kineskog tehnološkog diva Huawei, ujedno i kćeri osnivača te tvrtke, odrazilo se na burze diljem svijeta.

Glavni burzovni indeks u Hong Kongu u četvrtak je pao za 2,5 posto odmah po otvaranju burze, a u Tokiju za gotovo 2 posto. Dioničko tržište je u Šangaju otklizalo za 1,5 posto, a u SAD-u za više od 1 posto, prenio je CNN.

Zabrinuti investitori

Nakon što je Kanada potvrdila da je Meng Wanzhou uhićena u Vancouveru na temelju američkog zahtjeva za izručenjem, pojavila se zabrinutost kod investitora da će se američko-kineski trgovinski rat ponovno rasplamsati i to nakon samo par dana primirja. 

Dionice tehnoloških kompanija doživjele su masovnu rasprodaju od strane ulagača u četvrtak.

Dionice kineske tehnološke tvrtke ZTE pale su za gotovo 9 posto. Dobavljači Huaweija, AAC Technologies i Sunny Optical, pali su na burzi za oko 6 posto. Sam Huawei nije izlistan na burzi.

Vijest o uhićenju potakla ulagače da se riješe rizičnije imovine

Stephen Innes, voditelj azijsko-pacifičke trgovine u investicijskoj tvrtki Oanda, direktno je povezao spomenute burzovne gubitke s uhićenjem glavne direktorice financija Huaweija. 

"Vijest je potaknula investitore da se riješe rizičnije imovine", naveo je u poruci klijentima.

The Wall Street Journal (WSJ) izvijestio je prošli mjesec da su američki državni dužnosnici počeli brifirati kolege u državama kao što su Njemačka, Japan i Italija o potencijalnim sigurnosnim rizicima korištenja opreme proizvođača Huawei. Amerikanci, naime, lobiraju za prestanak korištenja opreme Huawei diljem svijeta.

Innes je naveo kako je ta objava WSJ-a potaknula veliku rasprodaju dionica više od sto kineskih tvrtki.

Uhićenje bi moglo rasplamsati trgovinski rat

Još nije jasno kako će se slučaj uhićenja razvijati, ali mogao bi potkopati pregovore između Kine i SAD-a o okončanju trgovinskog rata, strahuju analitičari.

Iz ureda glasnogovornika Huaweija su samo naveli kako je Meng Wanzhou suočena s "neodređenim optužbama" tužiteljstva Istočnog okruga New Yorka.

CNN je pak u izvještaju podsjetio kako je WSJ u travnju ove godine izvijestio da američko pravosuđe istražuje je li Huawei prekršio američke sankcije Iranu.

Uhićenje direktorice financija Huaweija "ima potencijalno velike implikacije" za trgovinski rat i poručuje da će američka vlada biti oštra prema kineskim kompanijama koje posluju s Iranom, ustvrdio je Michael Every, voditelj azijsko-pacifičkog istraživanja u investicijskoj banci Rabobank.

"To (uhićenje) je toliko jaka poruka kineskoj eliti kao što bi bila i konjska glava u krevetu", napisao je u poruci klijentima, usporedivši poruku koju šalje uhićenje sa scenom iz filma "Kum".

Pročitajte više