Ukoliko Podgorica prizna neovisnost Kosova, Srbija će tužiti Crnu Goru?

ČELNIK Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je da Srbija treba tužiti Crnu Goru ukoliko Podgorica prizna neovisnost Kosova. "S obzirom da su crnogorski političari pojasnili da je mišljenje Međunarodnog suda neobvezujuće, jer je savjetodavnog karaktera, onda Srbija treba tužiti Crnu Goru ukoliko prizna Kosovo, jer bi presuda Međunarodnog suda pravde bila obvezujuća za tu državu", drži Koštunica.

Države "koje su protupravno priznale postojanje nove albanske države na tlu Srbije, najbolje su rješenje u cilju zaštite naših državnih i nacionalnih interesa", poručio je Koštunica.

Podsjećamo, crnogorski parlament usvojio je u petak Rezoluciju o neophodnosti ubrzanja procesa integracija Crne Gore u europske i euroatlantske asocijacije, što će biti temelj te države za stav prema samostalnosti Kosova.

Srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić sutra će na plenarnoj sjednici Generalne skupštine UN u New Yorku obrazložiti prijedlog rezolucije kojom Beograd traži da se Međunarodni sud pravde u Haagu očituje o legalnosti jednostranog proglašenja neovisnosti njihove južne pokrajine. Nakon toga bi trebalo uslijediti glasanje 192 članice te međunarodne organizacije o prijedlogu Srbije.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više