Umirovljeni američki pukovnik: "Sjeverna Koreja se boji, rakete su im stare, a vojnici gladni"

Screenshot: YouTube
 
SJEVERNA Koreja jučer je održala masovni prosvjed protiv SAD-a u Pjongjangu, nakon čega je zaprijetila napadom na američki teritorij Guam, otok na kojem se nalazi vojna baza SAD-a.
 
Sjeverna Koreja je na Trumpovu prijetnju da će ju dočekati "vatra i bijes kakve svijet još nije vidio" odgovorila najavom plana za lansiranje četiri rakete prema moru u području Guama, koji namjerava završiti do sredine kolovoza.
 
"Trumpove prijetnje su gomila gluposti. Samo upotreba apsolutne sile može djelovati na osobu bez razuma kao što je Trump", objavila je državna novinska agencija KCNA.
 
 
Fox News je objavio razgovor s umirovljenim američkim pukovnikom Douglasom MacGregorom, koji tvrdi da je rješenje problema sa Sjevernom Korejom u suradnji s Kinom i Južnom Korejom.
 
"Pretvorit ćemo Sjevernu Koreju u parkiralište"
 
"Dopustite mi da pobijem smiješne tvrdnje Sjeverne Koreje: Kao prvo, predsjednik Trump je potpuno u pravu. Kada je došlo do slične situacije tijekom devedesetih i Sjeverna Koreja je započela razvoj nuklearnog oružja, general Colin Powell jasno je upozorio javnost: 'Ako Sjeverna Koreja ikada lansira nuklearno oružje, pretvorit ćemo ju u parkiralište'", izjavio je MacGregor te nastavio:
 
"Sjeverna Koreja zna da je to istina i boje se. Kao drugo, ove četiri rakete o kojima govore koriste tekuće gorivo, to su rakete iz sedamdesetih i to je stara tehnologija. Nisu precizne, ne mogu   pogoditi Guam ni bilo koju metu s preciznošću".
 
"Imaju jako malo modernog oružja"
 
"Te rakete također ne mogu nositi bojeve glave jer bi ostale bez goriva prije nego bi se približile Guamu, koji se nalazi oko 3400 kilometara od Sjeverne Koreje", rekao je MacGregor i dodao:
 
"U Sjevernoj Koreji sada vlada velika suša. Imaju problema s prehranjivanjem naroda, a ne mogu nahraniti ni vojnike. Oprema im je iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Imaju jako malo modernog 
oružja".
 
"Moramo prestati pripisivati Sjevernoj Koreji mogućnosti koje nema i moramo prestati podcjenjivati Južnu Koreju i razgovarati s njenim predsjednikom". Južnokorejska vojska je u četvrtak objavila da je "spremna odgovoriti na bilo kakvu provokaciju Sjeverne Koreje". 

Pročitajte više