Umjesto pedofila, u Hrvatskoj se napadaju njihove žrtve: "Nije ni ona nevinašce"

Foto: Nestali.hr

PRIJE desetak dana javnost je potresla informacija da je nestala 13-godišnja djevojčica koja je bila na ljetovanju s roditeljima u Tučepima. Nakon četiri dana potrage splitska je policija pronašla djevojčicu u kući 44-godišnjaka na području Muća.

>> NAMAMIO JE PREKO FEJSA 44-godišnjak iz Muća četiri je dana 13-godišnjakinju držao u kući i dirao je

Nestanak djevojčice prijavili su njezini roditelji. Ona se iz njihovog apartmana u Tučepima, gdje su ljetovali, udaljila u ranim jutarnjim satima 14. kolovoza. Sa sobom nije ponijela mobitel pa policija nije mogla locirati njezino kretanje. No uspjeli su ući u njezine profile na društvenim mrežama. Upravo im je komunikacija koju je djevojčica vodila s 44-godišnjakom, prema neslužbenim izvorima, pomogla da riješe slučaj.

>> PRONAĐENA NESTALA MARIJA Bila je u Muću s muškarcem s kojim se dopisivala preko Facebooka


>> Namamio 13-godišnjakinju pa završio u zatvoru: "Nisam znao da je tako mlada"

Policija je uhitila 44-godišnjaka koji se pred policijom branio kako djevojčicu nije poznavao otprije te da nije imao kontakta s njom, odnosno, da ju je "pokupio" na Jadranskoj magistrali dok je autostopirala. Muškarac je rekao kako mu je djevojčica rekla "da je progone neki ljudi".

Lavina sramotnih komentara

No, ono što je u cijeloj priči zaista sramotno je da je nezanemariv dio javnosti na društvenim mrežama krenuo napadati upravo djevojčicu, a ne 44-godišnjaka.


"Gdje joj je pamet bila otići s nekim nepoznatim u nepoznatom mjestu i još pogotovo dopisivati se i pričati o privatnim stvarima.

Nije ni ona "nevinašce"! Uzalud vjeronauk u školi, u crkvi kad u stvarnom životu djeca više ne pronalaze uzore!

Dijete od 13 godina "traži ljubav" s nekim od 44????????? Nju pod skrb, njega u bajbok.

Curicu treba nalupati po 'goloj' da joj takve avanture više ne dolaze na pamet, a roditelje da plate troškove potrage za djetetom koje nisu znali odgojiti.

Glupača kakve nema, a naša država troši novce za njihov pronalazak. Oboje nisu u redu. Užas, sramim se takvih djevojaka i budućih žena", samo su neki od komentara koji su ovog tjedna osvanuli na društvenim mrežama.

Javna osuda žrtve, a ne pedofila

Javna osuda žrtve, a ne pedofila nije rijedak slučaj u Hrvatskoj. To je u razgovoru za Index potvrdila i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih, prof. dr. Gordana Buljan Flander.

Ne ulazeći u konkretan slučaj kazala je da takav odnos javnosti nije neuobičajen, a pogotovo kad isto to radi čak i njezina struka.

"Doživjela sam da struka mentalnog zdravlja osuđuje žrtvu, umjesto nasilnika. Primjera radi, kad sam držala predavanje srednjoškolcima na kojem smo pričali o tome tko je kriv što je netko pokupio fotografije djevojaka i postavio ih na Facebook pod nazivom "kurve od Vinkovaca", svi, ali baš svi, su digli ruku i rekli da je kriva žrtva, a ne onaj koji je širio nasilje. Redovito upozoravam kako mlade moramo naučiti da trebaju paziti što stavljaju na Facebook, ali za nasilje je kriv onaj koji ga radi i širi.


Nažalost, vrlo često čujem u takvim situacijama da su krivi djeca i adolescenti koji stavljaju takve stvari na Facebook, i to čak i od vlastite struke, znači kolega koji rade na području mentalnog zdravlja. Naravno da su i djeca i adolescenti odgovorni za svoja ponašanja, ali u ovakvim situacijama kad osoba namami maloljetnu osobu na ovakav tip ponašanja, uvijek je odrasla osoba odgovorna.

Iako je donja dobna granica za pristanak na seksualni odnos 15 godina, čak i ako ta osoba da pristanak, to nije zreli pristanak i uvijek je odgovorna odrasla osoba koja je namamila dijete na takva ponašanja", rekla je prof. dr. Buljan Flander.

Kaže kako je u adolescenciji tipično da mladi misle da se njima ništa ne može dogoditi te da su skloni rizičnim ponašanjima koja su jedno od obilježja adolescencije.

"Oni misle da ih nitko drugi ne može razumjeti. Njima je važna samo sadašnjost. Njima je važno hoće li se danas sresti sa simpatijom, ne razmišljaju što će biti za godinu ili dvije. Zato smo mi odrasli odgovorni da ih podučimo kako se ponašati sigurno na internetu i društvenim mrežama.

Nažalost roditelji nemaju ta znanja i često kažu, u to se ne razumijem, neću se petljati u taj dio njihovog života, a to je zapravo najvažniji dio njihovog života. Ako se roditelji ne umiješaju i nisu dio tog njihovog života, i ako škola, i već vrtić, ne krenu podučavati kako koristiti internet, oni su prepušteni sami sebi. Dobili su alat, a nismo ih naučili kako koristiti taj alat.

Stoga je krajnje vrijeme da država odmah poduzme određene korake. Na primjer, da pokrene javne kampanje kako sigurno koristiti internet te uključiti edukaciju već u vrtićkoj dobi. Djeca danas prije 13. godine otvaraju Facebook. Ne možemo se praviti da toga nema, a ni ne možemo djecu osuđivati", smatra ravnateljica dječje poliklinike.

Hrvatska nema novaca za kontrolu pedofila

Hrvatska dosad nije učinila ništa konkretno kako bi zaštitila djecu od pedofila. Naime, registar pedofila u Hrvatskoj je izrazito loše osmišljen, smatraju brojni stručnjaci. Osuđeni pedofili nakon odsluženja kazne više nisu pod nikakvim nadzorom države te i dalje predstavljaju opasnost.

O tome smo razgovarali i s tadašnjim ministrom pravosuđa, Antom Šprljom. U vrijeme dok je obnašao ministarsku dužnost rekao nam je kako Hrvatska u bazi ima oko 1500 registriranih pedofila.

Također je naveo kako prema našem zakonodavstvu Hrvatska nema osigurano provođenje ikakve kontrole nad njima nakon odsluženja kazne.

"Takva kontrola košta. Problem je što za to nemamo novaca, iako smatram da briga o sigurnosti djece treba biti prioritet. Tako da ću se u svom mandatu založiti da nam se osiguraju veća sredstva kako bi promijenili ovakav način rada", rekao je lani Ante Šprlje za Index. No ništa se po tom pitanju do danas nije promijenilo.

Pročitajte više