Umrla američka glumica Jeanne Crain

JEANNE CARIN, ljepotica koja je četrdesetih glumila u romantičnim komedijama i osvojila nominaciju za Oscara za film "Pinky" (E. Kazan, 1949.), u kojem glumi crnkinju koja se pretvara da je bjelkinja, umrla je u 78. godini.

Crain je umrla od infarkta u nedjelju ujutro, u svojoj kući u Santa Barbari, rekao je njezin sin Paul Brinkman Jr.

U dugogodišnjoj karijeri ostvarila je uloge u 64 filma i mnogim televizijskim serijama. Neki od glumačkih partnera bili su joj Frank Sinatra, Kirk Douglas i William Holden.

Svojim ljupkim izgledom, vitkom linijom i suzdržanim, ženstvenim ponašanjem, Crain je u ratno i poratno vrijeme bila vodeća filmska zvijezda. Za vojnike na ratištu ona je predstavljala idealnu djevojku koja ih čeka kod kuće.

Nakon pin-up kraljice Betty Grable, Crain je dobivala najviše pošte obožavatelja u filmskom studiju 20th Century-Fox.

Nakon prvijenca 1943. - pojavila se u kupaćem kostimu pored mnogih zvijezda u filmu "Cijela je klapa tu", njezina je karijera napredovala po holivudskom klišeu. Uspješno odigrana karakterna uloga u filmu "Pismo trima ženama (J.L. Mankiewicz, 1949.) omogućuje joj i složenije uloge.

Glumila je, između ostalog, u filmovima "Lepeza lady Windermere" (O. Preminger, 1949.), "Ljudi će govoriti" (J.L. Mankiewicz, 1951.), "Model i ženidbena posrednica" (G. Cukor, 1952.) te "Čovjek bez zvijezde" (K. Vidor, 1955.).

Pročitajte više