UN: PRIHVAĆENA REZOLUCIJA O JAČANJU BORBE PROTIV TERORIZMA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u petak prihvatilo rezoluciju o jačanju međunarodne borbe protiv terorizma, koju je predložila Rusija.

Rezolucija 1566 poziva sve države da "bez ograničenja surađuju u suzbijanju terorizma", napose sa zemljama čiji su građani bili žrtve terorizma.

Cilj je "otkriti, uskratiti azil i sudski progoniti svakoga tko omogućuje, sudjeluje ili pokušava sudjelovati u financiranju, organiziranju, pripremanju i izvođenju terorističkih čina, ili pruža utočište njihovim počiniteljima", piše u tekstu rezolucije.

Rezoluciju koju je Rusija predložila nakon tragedije u Beslanu (ruski Kavkaz), najkrvavije otmice u svjetskoj povijesti u kojoj su smrtno stradale najmanje 344 osobe, među kojima 172 djece, odlučno su poduprle Njemačka, Kina, Španjolska, Sjedinjene Države, Francuska, Rumunjska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Glavni dio teksta rezolucije je članak 3 koji se najmanje dvaput dopunjavao, a od samog početka je bio razlog dugih i osjetljivih pregovora između članova Vijeća koji nisu mogli postići konsenzus.

Sporna je bila vrlo široko formulirana definicija terorizma s čime se odmah nisu složile dvije muslimanske zemlje u Vijeću, Alžir i Pakistan koje su ocijenile da bi takva formulacija mogla omogućiti da se terorizmom proglase razne vrste zločina, pa i oni počinjeni nad vojnicima, što bi, kako su upozorile, značilo izložiti se pogibelji izjednačavanja terorizma i pokreta za nacionalno oslobođenje.

Na koncu su ipak prihvatili tekst, popustivši pred uvjeravanjima kolega da je u rezoluciji uglavnom riječ o terorističkim djelima uperenim protiv civila.

Rezolucija predlaže da se osnuje "međunarodna zaklada za naknadu štete žrtvama terorizma i njihovim obiteljima" koja bi se dijelom financirala iz "zaplijenjene imovine terorističkih organizacija".

(Hina) xvrad ysd

Pročitajte više