UNHCR: U BiH se vratilo gotovo milijun izbjeglica i prognanika

GOTOVO milijun izbjeglica i prognanika do danas se uspjelo vratiti svojim prijeratnim domovima u Bosni i Hercegovini, izjavio je u utorak u Sarajevu glasnogovornik Visokog povjereništva UN za izbjeglice (UNHCR) Bakir Jalovčić.

Prema pokazateljima kojima raspolaže ta organizacija, od potpisivanja Daytonskog sporazuma zabilježen je povratak 982.120 izbjeglica i prognanika.

Od te brojke, 717.166 odnosi se na povratnike na području Federacije Bosne i Hercegovine dok se u Republiku Srpsku vratilo 243.845 izbjeglih i prognanih. Na području distrikta Brčko koje predstavlja posebnu administrativnu cjelinu zabilježen je povratak nešto više od 21 tisuće izbjeglica.

Posebice značajnim UNHCR ocjenjuje činjenicu da među ukupnim brojem povratnika ima 432.345 onih koji čine kategoriju manjinskih. Riječ je o izbjeglicama koje se vraćaju na područje na kojima su pripadnici njihove etničke skupine u manjini.

Tijekom prvih jedanaest mjeseci 2003. godine među 51 tisućom povratnika bilo je čak 43 tisuće onih iz reda manjinskih naroda.

(Hina) rm sb

Pročitajte više