URSH traži 200 kuna božićnice za nezaposlene

UDRUGA radničkih sindikata Hrvatske (URSH) zatražila je danas od Vlade da se poveća naknada za nezaposlene, te da im se isplati 200 kuna božićnice.

´Dok se dio građana priprema za predstojeće blagdane, puno je onih kojima se blagdani neće razlikovati od ostalih siromašnih dana´, stoji u pismu URSH-a ministru rada i socijalne skrbi Davorku Vidoviću.

Sindikalci prosvjeduju jer se nitko od mjerodavnih nije sjetio nezaposlenih, dok pojedine tvrtke i ustanove istovremeno isplaćuju božićnice koje su ponekad veće od plaća.

´Vjerujemo da ćete shvatiti socijalnu važnost ovoga pitanja i omogućiti čestit Božić svim građanima Hrvatske´, poručuje URSH ministru Vidoviću.

Sindikat je također nezadovoljan odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o odbijanju inicijative, koju je poduprlo Gospodarsko-socijalno vijeće, za povećanjem naknade za nezaposlene.

Navodeći da se naknada od 900 kuna nije povećavala od 1996. godine te da ju koristi 20,2 posto nezaposlenih, sindikat zaključuje kako Vlada tom odlukom pokazuje ´da najviše štedi na sirotinji, prema kojoj bi trebala pokazati najviše socijalne osjetljivosti´.

Bivši radnici koji imaju pravo na naknadu nisu na burzi rada svojom voljom, već su posljedica višegodišnjeg pogrešnog smjera kojim se kreće hrvatsko gospodarstvo, zaključuje URSH u pismu ministru Vidoviću.

Pročitajte više