Urušio se tunel Javorova Kosa

URUŠIO se tunel Javorova kosa kod Ravne Gore, drugi najduži tunel na autocesti Rijeka-Zagreb, uoči jučerašnjeg svečanog otvaranja 7 km autoceste Rijeka-Zagreb. Nitko od 15-ak prisutnih radnika nije ozlijeđen.  Do urušavanja je došlo dok su trajale završne pripreme za otvaranje. 

Urušavanje se dogodilo u drugoj cijevi tunela koja je nedavno probijena, na dijelu koji gradi splitski Konstruktor, dvjestotinjak metara od sjevernog ulaza. Radnici koji rade na tunelu rekli su za Cropress kako se urušilo između 300 i 400 kubika zemlje  te da će zbog toga radovi vjerojatno biti produženi za mjesec dana. 

Nakon urušavanja na naplatnim kućicama kod Grobnika se pjevalo i čestitalo graditeljima koji su uspjeli dionicu Kikovica-Oštrovica završiti znatno prije roka, kao da se ništa nije dogodilo.

Kad se prije pet godina probijala prva cijev istog tunela došlo je do urušavanja velikog komada zemljišta, podsjeća Cropress.

Tunel Javorova kosa dug je 1490 metara, a zbog složenih geoloških uvjeta probijanja smatralo ga se jednim od najtežih za probijanje na autocesti Zagreb-Rijeka. Graditelji kažu da je s takvim tlom iznimno teško raditi, mnogo teže nego u tvrdom kamenu.

D.M.
Foto: Cropress

Pročitajte više