USAID DAO PRIZNANJA HRVATSKIM NGO I GRAĐANSKIM INICIJATIVAMA

Predstavnici 34 hrvatske nevladine organizacije i građanskih inicijativa primili su utorak priznanja za uloženi trud i ostvarene rezultate u sklopu Programa malih financijskih potpora CroNGO Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Svečanost dodjele priznanja održana je u u atriju zagrebačkog muzeja Mimara u nazočnosti direktora misije Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Hrvatskoj Williama Jeffersa i državnog tajnika u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi RH Nina Žganca.

"Bio sam na terenu i osobno se uvjerio u golemi napredak koji ste napornim radom i predanošću ostvarili u svojim zajednicama", rekao je Jeffers okupljenim predstavnicima nagrađenih skupina.

Ocijenivši kako je civilno društvo nešto najbolje što postoji u svakom društvu, jer mu osigurava najjači razvoj demokracije, Jeffers je dodao kako je upravo to razlog dosadašnje i buduće uključenosti USAID-a u snaženje civilnog društva u Hrvatskoj.

"Napredak u izgradnji civilnog društva i demokracije u Hrvatskoj razlog je interesa USAID-a i zato ćemo i sljedeće tri godine podupirati nove projekte CroNGO-a", rekao je.

Među nagrađenim nevladinim organizacijama i građanskim inicijativama 24 su s područja središnje i sjeverne Hrvatske, a 10 iz zapadne Slavonije.

Te su skupine iz Programa malih financijskih potpora CroNGO dobile 246 tisuća dolara, a izravno su iz Hrvatske prikupile još 7,5 milijuna kuna.

"Lokalne nevladine organizacije i građanske inicijative sudjelovanjem u ovom projektu ojačale su i stekle iskustvo, a postale su i partner vladi, čime pridonose decentralizaciji vlasti", rekao je okupljenima državni tajnik Nino Žganec.

Napomenuo je da je izravnu, konkretnu korist od tih projekata dobilo više od 200 zajednica u Hrvatskoj te da je projektima obuhvaćeno oko 15 tisuća osoba s tjelesnim ili mentalnim teškoćama i drugih izravnih korisnika socijalne skrbi.

Posebno priznanje za potporu koju su dali tim projektima dobilo je dvoje predstavnika lokalnih vlasti - članica uprave gradskog vijeća Čakovca Mira Kermek i načelnik općine Krnjak Mirko Srdić.

U protekle dvije godine iz Programa malih financijskih potpora CroNGO, u kojem su pojedinačni iznosi ograničeni na 200 tisuća kuna, dodijeljeno je ukupno 1,85 milijuna dolara potpore za projekte poboljšanja životnih uvjeta u zajednicama koje je provodila 221 lokalna nevladina udruga i građanska inicijativa.

CroNGO je šestogodišnji program razvoja NGO-a koji preko USAID-a financira američka vlada, a provodi ga američka nevladina udruga Akademija za obrazovni razvoj (AED). Cilj programa je jačanje sposobnosti građanskog društva da uz potporu javnosti i u suradnji s drugim dijelovima društva pridonese razvitku Hrvatske.

Program predviđa cijeli niz usluga nevladinim udrugama iz cijele Hrvatske, uključujući financiranje projekata i tehničku pomoć, a od ovog mjeseca trebale bi početi i nove aktivnosti poput inicijativa za partnerstvo u zajednici.

USAID je najvažnija organizacija američke vlade za davanje pomoći stranim zemljama. Od 1992. SAD su, većim dijelom preko USAID-a, Hrvatskoj dodijelile više od 407 milijuna dolara pomoći.

(Hina) xdam ysb

Pročitajte više