ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Usred štrajka zagrebačka škola skratila nastavu da učenici mogu otići na misu

Foto: Index/Osnovna škola Markuševec/123rf

ŠTRAJK učitelja i nastavnika traje već dulje od dva tjedna i zbog sve većeg broja izgubljenih nastavnih sati i dana, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak već razmišlja o produljenju školske godine u lipnju 2020.

Učenici u Zagrebu već su izgubili tri dana nastave, sutra će izgubiti i četvrti, a kako se ne nazire kraj nepopustljivim stavovima sindikata koji ne odustaju od usklađivanja koeficijenata, ali i vlade koja ne želi dati još više novca iz proračuna, pitanje je kako će izgledati ova školska godina i dokad će trajati.

Sat od 25 minuta da bi stigli na misu

To ne brine Gordanu Horvat, ravnateljicu zagrebačke Osnovne škole Markuševec. Njeni učenici danas su imali nastavu, ali kao i da nisu jer su školski satovi skraćeni na 25 minuta, i to samo do petog sata. Nakon toga više nije bilo nastave. Trebalo je, naime, proslaviti dan markuševečke župe sv. Šimuna i Tadeja pa je u školi u 10.30 zvonilo zadnje zvono, a djeca koja su htjela, umjesto da ostanu na nastavi, otišla su na misu u 11 sati slušati propovijed i crkvena zvona. Oni koji nisu htjeli, mogli su otići kućama nakon kratkog školskog dana.

Dan župe je planiran, za razliku od štrajka

“Ne znam što vam je tu čudno. Proslava Dana župe je planirana i upisana u naš kalendar, za razliku od štrajka koji je neplaniran”, rekla je za Index ravnateljica škole Gordana Horvat. Dodala je i da je prošlih godina Dan župe bio nenastavan u njihovoj školi i da nema baš ništa čudno da se zbog crkvenih blagdana, koji nisu i državni, prekida nastava.

Pa čak ni kad je školska godina već više od pola tjedna u zaostatku, a djeca će propušteno vjerojatno nadoknađivati u drugoj polovici lipnja.

Pročitajte više