Ustavni sud odbacio izbornu žalbu bošnjačke udruge iz Rijeke

USTAVNI SUD odbacio je danas kao nedopušten zahtjev Bošnjačke nacionalne zajednice za Primorskogoransku županiju da poništi odluku o prihvaćanju kandidature za izbor članova Vijeća bošnjačke manjine za Grad Rijeku.

Ustavni sud je time potvrdio odluku riječkog Županijskog izbornog povjerenstva koje je prigovor bošnjačke udruge odbacilo kao nedopušten jer ga je podnijela neovlaštena osoba.

Prigovor zbog nepravilnosti u postupku kandidiranja mogu podnijeti udruge koje su predložile liste ili nositelji nezavisnih lista.

Bošnjačka nacionalna zajednica za Primorsko-goransku županiju nije istaknula kandidate za bošnjačko vijeće u Rijeci i stoga nema pravo na podnošenje prigovora.

Ustavni sud utvrdio je da je Županijsko izborno povjerenstvo, kao i riječko Gradsko izborno povjerenstvo postupilo po propisima, te je odbacio kao nedopuštenu žalbu riječke bošnjačke udruge za zaštitu izbornog prava.

Gradsko izborno povjerenstvo prihvatilo je listu kandidata za izbor 25 članova Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Rijeci koju je predložilo 30 birača.

Prema Ustavnom zakonu o nacionalnim manjinama kandidate za Vijeća, osim udruga nacionalnih manjina, na razini grada može predložiti i 30 birača, pripadnika te manjine koji žive na tom području.

(Hina) ggrb so

Pročitajte više