UTA: FRANCUSKA NASTAVLJA KONTAKTE S LIBIJSKOM STRANOM

"Nastavljaju se kontakti s libijskom stranom" o odštetama koje traže obitelji žrtava atentata na zrakoplov francuske kompanije UTA 1989.godine, objavilo je francusko ministrstvo vanjskih poslosva.

"Nastavljaju se kontakti s libijskom stranom. Predsjednik republike Jacques Chirac je pozvao pukovnika Muamara Gadafija da bi mu prenio važnost koju Francuska pridaje tom problemu, posebice bolnom za obitelji žrtava", izjavio je glasnogovornik ministrstva u priopćenju.

"Ministar vanjskih poslova Dominique de Villepin je informirao američkog državnog tajnika Colina Powella o tome kako stoje stvari i za ponedjeljak je predviđen kontakt s britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom", rekao je.

Francuska je zaprijetila da će se suprostaviti ukidanju sankcija Libiji, a što je nedavno predložila Velika Britanija nakon obećanja o odšteti od 2,7 milijardi dolara obiteljima 270 žrtava eksplozije zrakoplova Pan Am-a iznad Lockerbiea 1988.. Naime, obitelji žrtava eksplozije francuskog DC-10 nisu dobile tako visoku odštetu kao žrtve atentata izand Lockerbija.

Velika Britanija je pristala u četvrak dati više vremena Francuskoj, kako bi joj omogućila postizanje "jednakog sporazuma" s Libijom, dopustivši odgodu izglasavanja plana rezolucije o ukidanju sankcija Tripoliju pred Vijećem sigurnosti UN-a.

Pročitajte više