Ogromne mjere sigurnosti u Madridu i Parizu zbog prijetnji ISIL-a. Uhićeno 5 osoba

Foto: EPA

Mjere sigurnosti pojačane su na utakmicama Lige prvaka u Madridu i Parizu nakon što je medij koji podupire teroristička organizacija Islamska država objavio prijetnje stadionima na kojima se održavaju četvrtfinalne utakmice. Francuska i španjolska policija kao domaćini gradova u kojima se igraju večerašnji susreti podignule su razinu sigurnosne prijetnje i rasporedile dodatne policijske snage, prenosi HRT.

Teroristička organizacija Islamska država, poznata po propagandnim najavama koje imaju za cilj sijanje straha, objavila je nekoliko fotografija stadiona na kojima se igraju četvrtfinalne utakmice Lige prvaka.

ISIL-ove prijetnje, u Parizu uhićeno 5 osoba

Francuska, zemlja u kojoj je za zadnjih osam napada odgovornost preuzeo upravo ISIL, prijetnje je shvatila ozbiljno.

"Kada je riječ o važnim događajima poput nogometne Lige prvaka, razgovaramo s našim partnerima. Zamolili smo generalnog direktora unutarnje sigurnosti da podijeli informacije koje imamo s drugim sigurnosnim službama drugih zemalja domaćina četvrtfinala. Za utakmicu koja će se održati u Parizu, policija je značajno pojačala svoje aktivnosti i naporno radi", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.

ISIL je preuzeo odgovornost za nedavne smrtonosne napade u Rusiji i Iranu. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država nakon napada u Moskvi upozorilo je kako je rizik od novih napada posebno visok u Francuskoj. Francuska policija izvijestila je kako je uspjela spriječiti dva napada i uhititi pet osoba u posljednja dva tjedna.

Navijači: Ne bismo trebali živjeti u strahu

Unatoč visokim sigurnosnim mjerama oko stadiona Parka Prinčeva, navijači koji dolaze na utakmicu poručuju kako će bodriti svoju momčad kao i obično.

"Da, čuo sam. Brat mi je poslao poruku: "Budi oprezan." Ali ne bojim se, jer zašto bi to rekli u poruci, njihova prijetnja je pomalo jadna. Ne bismo trebali živjeti u strahu, rekao je Mathieu, navijač PSG-a. "Čuo sam o tome, ali ovo me ne plaši. Navijat ću i dalje, ići ću na stadion", nadovezao se navijač Thidjane.

Igrači se moraju koncentrirati na utakmicu, no zabrinutost postoji,  poručuje trener pariškog kluba Luis Enrique. "Tko u ovoj prostoriji nije zabrinut", zapitao se.

"Nadam se da je to nešto što se može držati pod kontrolom, da su samo prijetnje i da se neće dogoditi ništa katastrofalno", dodao je.

Pročitajte više