Vesna Balenović: Mesić je stavio veto na Tomislava Dragičevića, a on je u sukobu interesa

VESNA BALENOVIĆ, bivša djelatnica INA-e koja je javnosti postala poznata po sudskoj tužbi za klevetu, a za koju su ju tužili Slavko Linić i Tomislav Dragičević, kaže kako je zdravlje stanovnika Siska ugroženo od strane INA-e, te kako se od Agencije za zaštitu okoliša ne može očekivati objektivnost u radu, zbog "obiteljskih interesa i veza" koje pripisuje obitelji predsjednika Uprave INA-e Tomislava Dragičevića.

"Suprug zagađuje, a supruga sve sprema u ladicu." - kazala je u razgovoru za Index Balenović, koja smatra da je Dragičević kao predsjednik Uprave INA-e u sukobu interesa, budući da se njegova supruga Savka Kučar Dragičević nalazi na čelu Agencije za zaštitu okoliša. Balenović, naime, smatra da je osnovni zadatak Agencije prikupljanje podataka o okolišu i izrada stručnih podloga za Vladu i Sabor, no da se to od Agencije za zaštitu okoliša ne može očekivati.

"To je nedopustivo. Ja za taj sukob interesa znam već nekoliko godina, zapravo otkada se ona našla na tom mjestu, 1.6.2003. godine ." - kaže nam Balenović, a na upit o tomu zašto nije ranije reagirala na takvo nešto odgovara:

"Nisam tome ranije pridavala važnost." - nastavlja Balenović koja smatra da je INA "iznad zakona" te da s njom "nitko ne može izaći na kraj".

"INA je pod Mesićevom zaštitom, a Dragičević je njegovo mezimče. To dokazuje i afera s benzinom Eurosuper 95, kada je Dragičević trebao biti smijenjen, što je Sanader i namjeravao učiniti, no džokera je povukao Mesić, koji je stavio veto na Dragičevića, pa su tada stradale periferne osobe." - objašnjava Balenović.

Iako joj nije bila namjera tražiti smjenu Dragičevićeve supruge, Balenović objašnjava kako će zajedno s DC-om na konferenciji zakazanoj za sutra ipak zatražiti ostavku Savke Kučar Dragičević.

Balenović, koja kaže kako Sisak ne želi dijeliti sudbinu indijskog grada Bophala, u kojemu je u jednoj noći 1984. kemijsko postrojenje Union Carbide, ispustivši u zrak otrovni oblak usmrtilo 3.800 svojih sugrađana, smatra da bi Vlada ovaj sukob interesa, ako postoji, svakako trebala hitno riješiti imenovanjem druge osobe koja bi došla ili na čelo Agencije ili na čelo INA-e.

Bivša zaposlenica INA-e koju Dragičević, kako kaže, "već godinama goni po sudovima", smatra kako bi MOL danas najradije zatvorio sisačku rafineriju, no da bi time "prekršio dana obećanja i izazvao socijalni nemir", te da se iz tog razloga povodi mišlju "da je bolje da građani Siska s vremenom sami shvate da će živjeti zdravije, ako se rafinerija zatvori". Zato se u rafineriju, smatra Balenović, ne ulaže niti približno od potrebnog.

Balenović nadalje smatra kako "sisačke zagađivače" treba "hitno zatvoriti, dok ne iznađu način rada kojim neće štetiti zdravlju 50.000 stanovnika te da protiv kompletne Uprave INA-e, zbog dosadašnjeg trovanja građana Siska i dovođenja njihovih života u opasnost, treba podnijeti kaznene prijave uz traženje višemilijunskih globa i odšteta".

Do komentara supruge Tomislava Dragičevića danas nismo uspjeli doći, budući da je ista, kako nam je rečeno u Agenciji, na službenom putu. Njezin suprug, Tomislav Dragićević, također je do zaključenja teksta ostao nedostupnim za komentar.

B.S.

Pročitajte više