VIDEO ANKETA Provjerili smo s turistima je li im Split preskup

Foto: Index

AUSTRIJSKI list Kronen Zeitung objavio je kako su cijene u Hrvatskoj skočile u nebo od uvođenja eura, a austrijska turistica koja je boravila u Hrvatskoj rekla im je da su u Hrvatskoj veće cijene nego u Austriji te je spomenula primjer pizze od 18 eura i odreska od 38 eura.

Turisti u Splitu različito su doživjeli ponudu i cijene te su za Index otkrili što misle je li isplativo posjetiti grad pod Marjanom. 

Cijene hrane, pića, smještaja ili suvenira, pričaju nam turisti, ovise o mjestu na kojem traže te usluge. Split je još uvijek, kako kažu, dostupna destinacija za većinu turista, no za neke je prestao biti mjesto jeftinog ljetovanja.

Šveđanka: Prilično je povoljno

Četveročlana obitelj iz Poljske ispričala je kako su prije nekoliko godina puno manje platili ljetovanje u Splitu. Ove godine su, kažu, za ručak izdvojili preko 150 eura, što ih je natjeralo da razmisle o drugoj destinaciji za sljedeću godinu.

Mlada Šveđanka rekla nam je da joj Split nije skup nego da je "prilično povoljan".

Nekolicina turista koji su više puta boravili u Splitu primijetila je poskupljenje proizvoda i usluga u odnosu na prošle godine. Cijena piva kreće se od 4 do 7 eura, a turisti kažu da je prilično visoka kada je usporede s cijenama u Francuskoj ili Austriji.

Kada je u pitanju gastronomska ponuda, dojmovi su različiti. Bračni par iz Češke kaže da godinama dolazi u Split i da im 11 eura za ćevape nije previše. Cijene pizze variraju od 11 do 15 eura, a posjetitelji smatraju kako bi isti novac prije izdvojili za pizzu u Italiji nego u Hrvatskoj. 

Dvadesetogodišnji Max iznenadio se što je Split prilično skuplji od Poreča. "Cijene hrane su bile u redu, ali što se tiče alkoholnog pića, primjerice koktela Hugo koji smo platili 20 eura, smatram da je to previše novca za samo jedno piće", ispričao je Max i dodao da nije očekivao drugačije cijene s obzirom na broj turista u gradu.

Lydia: Hrana je jeftina

Da Split nije jeftina destinacija kada je u pitanju noćni izlazak, smatra Engleskinja Lydia. "Sinoć smo bili u jednom baru i piće je bilo prilično skupo, ali što se tiče hrane, dosta je jeftino. Tri eura za komad pizze i isto toliko za kuglu sladoleda je sasvim prihvatljivo za nas", rekla je.

Turist iz New Yorka smatra da su cijene hrane i pića jednake onima u drugim europskim zemljama koje je posjetio. "Cijene su umjerene i Split nije skupa destinacija za nas. Svima bih preporučio da posjete ovo mjesto", rekao je Brendon.

Turistica: Split je tri puta skuplji od Barcelone

Poskupljenje proizvoda i usluga primijetile su, kako kažu, dvije turistice također iz New Yorka. "Kad sam prvi put bila u Splitu, niste imali euro. Ovisno u koji dio grada idete jesti i piti, negdje će biti ipak skuplje. Taxi od centra do hotela je bio jako skup", rekla je prva turistica. Njena prijateljica usporedila je Split s Barcelonom: "Primijetile smo da je ponuda hrane i pića u Splitu tri puta skuplja u odnosu na Barcelonu, što nas je jako iznenadilo." 

Turisti čekaju u redu za kuglu sladoleda od 3 eura 

U centru grada par iz Švedske rekao je da im je račun bio oko 60 eura za dva piva, burger s pomfritom i odrezak s prilogom. "Naravno da je skupo toliko novca potrošiti na hranu, no ovdje smo pet dana i cijelu godinu radimo kako bismo se danas odmarali i uživali", rekao je posjetitelj iz Švedske, koji kaže da su bili i u Kaštelima, u okolici Splita, koja su znatno jeftinija. 

Grad je prepun turista koji su stigli kruzerom. Turistica koja je prije četrdeset godina prvi put posjetila Split kaže da se puno toga promijenilo. "Bilo je to davno, ne mogu se sjetiti kakve su cijene bile prije, ali putovanja su uvijek skupa. Grad se jako promijenio, prošlo je puno godina", kaže posjetiteljica iz Škotske, dok je Španjolka koja joj se pridružila u obilasku komentirala kako je 3 eura za kuglu sladoleda u odnosu na cijene u njenoj zemlji ipak preskupo. 

Za ledeno osvježenje u centru grada posjetitelji će izdvojiti od 2.50 do 3.50 eura. Dok su pojedini cijenu okarakterizirali kao previsoku, kako kažu, za led s okusom, drugi su na visokim temperaturama strpljivo čekali svoj red za sladoled. "Prije tri dana smo došli iz Belgije na odmor. Ovdje nas je najviše oduševio sladoled i svaki dan dođemo po kuglu drugog okusa", zadovoljno nam je rekao Nick i dodao da je cijena ista i u njegovom gradu.

Nick smatra da su cijene i kvaliteta ponude na istoj razini, ali vjeruje kako je nekim posjetiteljima Split skupa destinacija. "Ne mogu reći da je jeftino, ali ni skupo. Sve ovisi za čiji džep. Netko si određene destinacije može priuštiti, a netko ipak ne. Mi već dugo želimo posjetiti Pariz, ali svake godine odustanemo jer je skup za naš budžet", rekao je.

Amerikanke poludjele za dućanom koji prodaje gumene patke

Gosti na splitskim plažama kažu da su oduševljeni čistim morem, no kao i turisti u centru grada, komentirali su visoke cijene alkoholnog pića. "Zašto je kod vas alkohol toliko skup? U trgovinama kupujemo dosta jeftinije, dok u barovima na plažama plaćamo velike iznose za koktele. Mi smo bili spremni jer smo se došli zabaviti i možemo to sve platiti, ali očekivali smo malo jeftinije piće u odnosu na cijene u našem gradu", kaže ekipa momaka iz Londona, koji su dodali kako je 35 eura za ležaljku prilično skupo. 

Kada su u pitanju suveniri, gosti paze na cijene. Julie iz Irske kaže da se magneti mogu pronaći po razumnoj cijeni ako potraže izvan centra. "Već sam drugi put u Splitu i moram primijetiti kako su određene stvari malo poskupjele kada se sjetim našeg boravka ovdje prije dvije godine. Pet magneta sam platila oko 15 eura", priča Julie, koja kaže da su cijene suvenira slične kao u drugim europskim destinacijama.

Cijene suvenira kreću se od 3 eura za magnete do 30 eura ako se turisti odluče za ručni rad. Grupa Amerikanki je nakon provoda na Hvaru svratila u Split kako bi kupila gumene patkice, kojima se cijena kreće od 8 do 40 eura. "Gumene patkice su postale veliki hit u svijetu, skupljamo ih kao što smo prije kupovale magnete u svakom gradu koji smo posjetile. Želja nam je kupiti patku u vašem dresu s crveno-bijelim kockicama. Cijena nam nije važna, ipak je to postao naš hobi i budemo jako sretne kada pronađemo Duck Shop na putovanjima", kaže kroz smijeh turistica Alex.

Split je, prema Alexinim riječima, puno jeftinija destinacija od Hvara, na kojem su alkohol u noćnom izlasku plaćale, kako kažu, toliko skupo da su se odlučile na raniji povratak. "Hvar je jako, jako skup. Pripremili smo se na to, ali ne u tolikoj mjeri. Sada kada usporedim hranu u Splitu i Hvaru, moram priznati da je splitska ponuda puno prihvatljivija za naš budžet", rekla je Alex.

Turistica: Izlet brodom od 400 eura nam nije skup

Iz Splita je dostupna i ponuda cjelodnevnog obilaska brodom i istraživanja jadranskih otoka poput Biševa i Visa. Za izlet će turisti izdvojiti od 100 do 150 eura po osobi. Anna iz Njemačke bez razmišljanja je sa svojom mamom i sestrom odvojila skoro 400 eura. "Već treći put dolazim u Dalmaciju i mislim da je napokon došlo vrijeme da vidimo prelijepu Modru špilju. To jedva čekam. Možda nekome ovoliko novca za izlet zvuči puno, no ovaj put nisam razmišljala o cijeni jer imamo veliku želju", rekla je Anna. 

Kaže da je ponuda u gradu odlična i da ulaznice za neka mjesta nisu skupe. "Bili smo u Dioklecijanovim podrumima, u jednoj galeriji i muzeju i ulaznice nisu bile skupe. Mislim da su prihvatljive većini", rekla je Anna i dodala da su mnoge stvari, poput mora i sunca, besplatne i dostupne svima. 

Pročitajte više