VIDEO U Francuskoj je otvoren kamp za obuku klimatskih aktivista

Poduka u kampu Schreenshot: BBC

KLIMATSKI aktivisti se okupljaju u Biarritzu u Francuskoj uoči summita sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) koji će se održati ovog vikenda. Okupljeni aktivisti će nakon obuke u kampu sigurno znati što im je činiti, javlja BBC

Poduka iz nenasilnog prosvjedovanja

Ekološke grupe poput ANV, Alternativa i Friends of the Earth organizirale su zajednički kamp za više od 1000 aktivista kako bi ih podučile učinkovitim načinima nenasilnog prosvjedovanja. Tako u kampu uče kako efektno blokirati policiju i odgovoriti na uhićenja.

BBC postavlja etičko pitanje ispravnosti poduke građana u građanskoj neposlušnosti. Lea Vavasseur (21), koordinatorica jedne od aktivističkih grupa, kaže: "Došli smo do točke u kojoj su naši politički vođe neodgovorni. Ne voditi računa o klimi je neodgovorno. Zato mi preuzimamo odgovornost."  

Kamp za poduku klimatskih aktivista (screenshot: BBC)

Neke od akcija koje aktivisti provode nisu legalne, a zbog čega se ključni aktivisti suočavaju sa suđenjem zbog krađe predsjedničkih portreta. Felix Veve, također aktivist, nadodaje da je sve više zainteresiranih za ovu poduku.

Fleksibilna taktika poduke

Christophe Rouget (policijska jedinica SCSI) smatra da je policija stigmatizirana od ekstremnih ljevičarskih grupa. Naime, postoji bojazan da bi na prosvjedima moglo doći do ozbiljnijih sukoba.

Kampovi za obuku objašnjavaju da njihove taktike nisu nasilne, ali da će se prilagoditi policijskim metodama pri čemu će njihov odgovor ovisiti prvenstveno o policiji. Tako da su taktike policije i aktivista očito fleksibilne i promjenjive.

Pročitajte više