Vidović iz riječke udruge "Otvoreni krug": Cilj prosvjeda razvoj civilnog društva

KOORDINATOR Odbora za zaštitu ljudskih prava riječke udruge "Otvoreni krug" Dalibor Vidović izjavio je danas da cilj prosvjeda protiv izgradnje istočnog dijela riječke obilaznice kroz Drašku dolinu nije bio samo upozoriti na taj problem, nego i na činjenicu da je civilno društvo nerazvijeno te da se ono treba angažirati i u drugim pitanjima.

Vidović je prekjučer pritvoren zbog ometanja prolaska kolone vozila u kojoj je, nakon otvorenja radova na istočnom dijelu riječke obilaznice, bio i predsjednik Vlade Ivica Račan.

"Istrčavanje pred kolonu automobila privuklo je pozornost javnosti, pa se čini da je takva "atraktivna glupost" veća vijest nego devastacija prirodnih vrijednosti koja je povod tom događaju", kazao je danas za Hinu Vidović.

Riječka udruga Društvo protiv kontaminacije "Otvoreni krug" protivi se izgradnji istočnog dijela riječke obilaznice preko Draške doline jer se ondje nalazi izvorište pitke vode i vodoopskrbna zona, a pet njezinih članova, među kojima i Vidović, prosvjedovalo je protiv izgradnje riječke obilaznice. Oni su nakon svečanog otvorenja radova na dionici obilaznice od Orehovice do Sv. Kuzme tijelima pokušali zapriječiti prolazak automobila sudionika svečanosti, posebice predsjednika Vlade Ivice Račana.

Iako je policija osiguravala prolazak automobila, Vidović je uspio istrčati pred kolonu vozila noseći transparent s natpisom "Ne", a potom je priveden u policijsku postaju gdje je, kako je izvijestila policija, iz preventivnih razloga zadržan do premijerova odlaska iz Rijeke.

Po Vidovićevim riječima, on se na taj postupak odlučio kao na očajnički čin i način privlačenja medijske pozornosti. Smatra da će problemi Draške doline biti vidljiviji kada cesta bude dovršena i ugrozi čistoću pitke vode i opstanak prirodnih i životinjskih vrsta na tom području. Na upit hoće li udruga poduzimati daljnje akcije, kazao je da za sada to nije planirano, ali da su prosvjedom ostvarili željeni cilj i skrenuli pozornost javnosti.

Nekoliko desetaka mještana Drage prije oko godinu dana tri puta su prosvjedovali protiv pripremnih radova i izgradnje istočnog trase riječke obilaznice preko mjesta Draga. Tijekom jednoga od prosvjeda blokirali su cestu u tom mjestu, a peticiju protiv gradnje potpisalo je nekoliko tisuća građana.

Izgradnja oko deset kilometara istočnog dijela riječke obilaznice i spojne ceste s riječkom lukom stajat će oko 166 milijuna dolara. U Otvorenom krugu smatraju da je za gradnju obilaznice trebala biti odabrana druga trasa koja ne bi ugrozila draške prirodne vrijednosti, a bila bi i jeftinija za čak 70 milijuna eura.

Na upit jesu li prosvjedi zakašnjeli s obzirom na to da je gradnja prijeporne dionice počela, Vidović je rekao da je "situacija sada teža nego ranije" te da "stanje nije idealno, ali da nije nemoguće da se nešto učini i da je "ako se skupi kritična masa ljudi i to privuče pozornost medija, sve moguće."

Udruga DPK "Otvoreni krug" registrirana je početkom ove godine. Nastala je iz "Ad hoc skupine građana za mir i nenasilje." Ima više sekcija među kojima sekciju za ekologiju, za zaštitu ljudskih prava, prevenciju i suzbijanje ovisnosti, za vjerske slobode i dr.

Pročitajte više