Vidović na skupu EU o zaštiti djece

U ZAŠTITI djece Hrvatska je na razini razvijenih europskih zemalja, izjavio je hrvatski ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, ocjenjujući dvodnevni rad ministara rada i socijalne skrbi zemalja Europske unije, te kandidata (10 zemalja koje će ući u EU u svibnju 2004. plus tri zemlje) i Hrvatske, kao i međunarodnih organizacija.

Tijekom dvodnevnog sastanka (25. i 26. listopada) u talijanskom gradu Lucca, ministar Vidović imao je i više bilateralnih susreta. Razgovarao je s domaćinom, predsjedavajućim ministarskog sastanka Europske unije Robertom Maronijem koji je izrazio zanimanje za hrvatske reforme radnog zakonodavstva, te je dogovoren sastanak za ovu jesen, kao i s kolegama i kolegicama iz Švedske, Španjolske, Turske.

Hrvatsko izaslanstvo, koje je predvodio Vidović, sudjelovalo je ravnopravno na sastanku u gradu Lucca, a Vidović je u svoja dva govora iznio hrvatska iskustva u zaštiti djece od nasilja u okviru obitelji, kao i općenito nasilja nad mladima te o mjerama protiv iskorištavanja djece kao radne snage.

Zanimanje je izazvao novi hrvatski zakon o zaštiti djece od nasilja u krugu obitelji, rekao je Vidović. On se na skupu založio i za uspostavu veće suradnje među europskim zemljama za zaštitu djece. Bilo je prijedloga o uspostavljanju europskog pravobranitelja za zaštitu djece, kao i za imenovanje europskog povjerenika koji bi se bavio tim pitanjem.

Čak 15 milijuna djece se iskorištava u europskim i mediteranskim zemljama za obavljanje raznih poslova, dok u cijelome svijetu ima par stotina milijuna djece koja su iskorištavana na radu.

Na sastanku je bilo 29 ministara europskih zemalja, odnosno 15 EU-a, 10 kandidata, te Rumunjske, Turske, Bugarske i Hrvatske, koji su se suglasili i o uvođenju najstrožijih kazni protiv onih koji seksualno iskorištavaju djecu. Na tome polju potrebna je velika koordinacija i zakonska usuglašenost, naglasili su ministri.

Pročitajte više