Više kaznenih prijava protiv pomagača haškog optuženika Ratka Mladića

VOJNOSIGURNOSNA agencija (VBA) podnijela je kaznene prijave protiv više umirovljenih pripadnika Vojske Srbije i Crne Gore, koji su pomagali skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, piše beogradski dnevnik "Blic" od petka.

Kaznene prijave podnesene su u četvrtak, piše list pozivajući se na vojni kabinet Vrhovnog savjeta obrane (VSO), protiv osoba koje su pomagale skrivanje Mladića i omogućile mu da napusti vojne objekte nakon raspisivanja tjeralice MUP-a Srbije u svibnju 2002. godine.

U vojnom kabinetu VSO-a, piše list, nije bilo moguće saznati koliko je kaznenih prijava podneseno, kao ni imena osumnjičenih za pomaganje, s obzirom na to da je izvještaj VSO-a proglašen državnom tajnom.

Pozivajući se na "izvor koji je prisustvovao sjednici VSO-a" u srijedu, na kojoj je šef VBA, general Svetko Kovač, podnio izvještaj o kretanju Ratka Mladića od 1997. do 2002. godine, beogradska "Politika" od petka tvrdi da je Mladić "do 1. srpnja 2002. godine boravio u tri vojna objekta u Srbiji, a posljednji puta je viđen na Povlenu kod Valjeva".

Prema izvoru "Politike", niti jedan od vojnih objekata u kojima je boravio Mladić do 2002. godine ne nalazi se u Beogradu, a vojna služba informacije o Mladićevu kretanju imala je od 10. travnja do 1. srpnja 2002. godine, kad je usvojen Zakon o suradnji s Haaškim sudom, ali u tom razdoblju ništa nije poduzela kako bi ga uhitila.

Isti izvor naveo je da u izvješću VBA nema podataka koji bi mogli pomoći lociranju i uhićenju Ratka Mladića.

Vrhovni savjet obrane, kako je priopćeno nakon sjednice u srijedu, obvezao je Ministarstvo obrane da "nastavi i intenzivira svoje aktivnosti na punoj suradnji s Haaškim sudom, u suradnji s obavještajno-sigurnosnim službama izvan Vojske i stranim obavještajno-sigurnosnim strukturama".

Članovi VSO-a su predsjednik SCG Svetozar Marović, predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, ministar obrane SCG i njegov zamjenik Zoran Stanković i Vukašin Maraš, te načelnik Generalštaba Vojske SCG Ljubiša Jokić, načelnik VBA Svetko Kovač i tajnik VSO Zvonimir Pešić.

Pročitajte više