Hrvatski Talijani najviše glasali za ekstremne desničare

Foto: Getty

NA JUČER održanim talijanskim općim izborima pravo glasa imala je i talijanska dijaspora. Na razini cijele Europe, prema nepotpunim rezultatima, dijaspora je najviše glasova dala Demokratskoj stranci – nešto više od 32 posto. Slijedi ih desničarska koalicija Salvinija, Berlusconija i Melonija pod nazivom Lega - Forza Italia - Fratelli d'Italia s 25,5 posto, a treće mjesto zauzeo je Pokret 5 zvijezda s nešto manje od 24 posto glasova.

Glasalo nešto više od 2000 Talijana

U Hrvatskoj su talijanski državljani, koji su se potrudili registrirati za glasanje i ubaciti listiće u kutije, najviše glasova dali desničarskoj koaliciji, nešto manje od 33,5 posto. Slijedi Demokratska stranka s malo više od 30 posto te Pokret 5 zvijezda s manje od 13 posto.
Ukupno u Hrvatskoj živi 13848 talijanskih državljana koji su se registrirali za glasanje, ali na izbore ih je izašlo daleko manje – samo 2029.

Poraženi u Švedskoj i Francuskoj, pobijedili u Sjevernoj Americi

Za usporedbu, u Švedskoj je za Berlusconijeve desničare glasalo samo malo više od 10 posto Talijana i završili su na petom mjestu, dok je Demokratska stranka dobila 34 posto glasova. U Francuskoj, gdje je Marie Le Pen slavila rezultate talijanskih izbora, talijanski državljani su demokratima dali 36 posto glasova, a desničarima samo 20.

Rezultati za veći dio Europe nisu obrađeni, no zato su stigli rezultati iz Sjeverne Amerike gdje su desničari također pobijedili i to sa sličnom prednošću kao i u Hrvatskoj.

U cijelom svijetu pravo glasa u dijaspori ima nešto više od četiri milijuna Talijana i četvrtina ih je svoj glas dala Demokratskoj stranci, a nešto više od petine koaliciji Lega - Forza Italia - Fratelli d'Italia.

Pročitajte više