KORONAVIRUS

Vjerujete li i dalje Stožeru?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Index

JUČER je novinar Indexa na redovitoj konferenciji za medije Stožera civilne zaštite RH pitao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića smatraju li članovi Stožera da uživaju jednako povjerenje građana kao na početku pandemije.

"Ja mislim da... Hm... Hvala vam na tom pitanju", počeo je ministar Božinović, što je izazvalo salve smijeha kod svih prisutnih.

"Mislim da rezultati Hrvatske u borbi protiv pandemije najbolje govore o povjerenju građana u ovaj Stožer", kratko je dometnuo  Božinović.

No, čini se da sve većem broju građana RH nije do smijeha te da više ne gaje neupitno povjerenje u odluke Stožera, već da ih on živcira ili su pak ravnodušni.

Stožer na meti kritika

Sve je više argumentiranih kritika Stožera, koji je nedvojbeno prvu fazu pandemije odradio na kompetentan način da bi se nakon toga tjednima sve više sramotio nizom nelogičnih odluka od kojih su sve bile motivirane konkretnim političkim interesima HDZ-a, a ne zdravstvenim razlozima.

Po svemu sudeći, pitanje koje se sada postavlja je je li Stožer izgubio povjerenje građana? Vjeruju li građani još Stožeru? Ima li Stožer autoritet koji je potreban za upravljanje ovom izazovnom situacijom?

Pogledajmo dokaze.

Sve je počelo s odobrenjem za procesiju na Hvaru

Sve je počelo neočekivanom odlukom Stožera da 9. travnja odobri održavanje crkvene procesije na Hvaru, uz traženje poštivanja određenih zdravstvenih mjera. 

>> Na Hvaru se večeras održava procesija preko cijelog otoka, Stožer im je dao dozvolu

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Stožera civilne zaštite RH, Indexu je potvrdio da su im izdali dozvole za 15 ljudi.

"Istina je da sam potpisao dozvolu za održavanje procesije "Za križen" na Hvaru za 15 ljudi, dakle toliko ih se maksimalno smije uključiti u procesiju, to je odluka kompletnog Kriznog stožera. Dogovoreno je da im se dopusti održavanje procesije uz određene higijenske uvjete i distanciranje od 5 metara. Dali smo im 10 higijenskih uvjeta kojih se trebaju držati i trebaju strogo paziti, nositi maske, koristiti dezinfekciju. Smatrali smo da nema opasnosti i smanjili smo broj ljudi na procesiji", rekao je za Index Krunoslav Capak iz Kriznog stožera.

>> Stožer tvrdi da su u procesiji poštovane sve mjere. Kako se vama ovo čini?

Loša komunikacija s javnošću

Nakon toga smo svjedočili raznim trenucima u kojima je Stožer upadao u kontradikcije, loše komunicirao svoje odluke, umiljavao se Crkvi, građane proglašavao potencijalnim bioteroristima te uvijek pazio da nijedna odluka ne ide protiv političkih interesa vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a.

Iako nikad nije bio popularan kao Vili Beroš, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je možda i najviše izgubio u cijelom tom procesu podčinjavanja Stožera stranačkim interesima te mu je narušeno i ljudsko dostojanstvo s obzirom na to kako se prema njemu odnosi Božinović, ali i stručna reputacija.

Jesu li granice otvorene? Božinović kaže da, Capak kaže ne

Prvi čovjek Kriznog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tako je neki dan za Index rekao da su granice za turiste otvorene. Krunoslav Capak, član Kriznog stožera i ujedno ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), za Index je rekao da granice za turiste još uvijek nisu otvorene. Na kraju je Božinovićeva bila jača.

>> Mogu li strani turisti u Hrvatsku s rezervacijom? Božinović kaže da, Capak kaže ne

Odluke Stožera u korist HDZ-a

Capak se doveo u neugodnu situaciju sa svojom izjavom o glasačima koji su u samoizolaciji.

"Što se tiče i dolaska na glasačko mjesto, ako stave masku i nemaju simptome, mislim da to ne bi bio neki problem", rekao je Capak, zaboravljajući da su on i ostatak Stožera samo prije par tjedana kršitelje mjera samoizolacije proglašavali potencijalnim bioteroristima te naplaćivali i kazne od 8000 kuna za izlazak iz samoizolacije. Sada kada HDZ-u hitno trebaju izbori, sada je dovoljno staviti masku i glasati.

>> Capak upitan o izborima i samoizolaciji, Božinović nije dao da odgovori

Capak je dan nakon upitan o toj kontradikciji, no Božinović nije dopustio da on odgovara, nego je sam uzeo riječ.

Božinovićevo ponižavanje Capaka

"Dopustite meni odgovor na to pitanje", rekao je Božinović, koji je odmah došao za govornicu iako je pitanje bilo upućeno Capaku. "O izborima odlučuje politika kad se raspusti sabor. Za organizaciju je zadužen DIP. Što se tiče HZJZ-a, ono će dati mišljenje onda i ako bude pitano", rekao je Božinović.

To nisu bili jedini komunikacijski promašaji Stožera. Zapravo su postojali od početka, ali nisu toliko dolazili u prvi plan zbog toga što je svima pandemija koronavirusa bila nova situacija i postojala je određena doza nesigurnosti oko toga što se od vlasti treba očekivati i može zahtijevati.

Misteriozno unutarnje funkcioniranje Stožera

S vremenom se pokazalo i da ne znamo tko su točno članovi Stožera, kao ni o unutarnjem funkcioniranju Stožera.

>> Znate li tko su ovi ljudi? Već mjesecima upravljaju našim životima

Kada biste građane Hrvatske pitali tko su sve članovi Stožera civilne zaštite RH, većina bi vjerojatno odgovorila da su to ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kao načelnik Stožera te ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić i ministar zdravstva Vili Beroš. 

No, Beroš i Markotić uopće nisu članovi Nacionalnog stožera, dok Božinović i Capak jesu, kao i još 25 ljudi, od kojih su većina HDZ-ovci drugog ešalona, zamjenici ministara i državni tajnici, neki s poprilično živopisnim političkim karijerama.

>> Zašto je sada posebno važno znati da su stručnjaci u Stožeru HDZ-ovci?

HDZ-ov Stožer civilne zaštite

Proces demistifikacije Stožera uključivao je i saznanje o tome da su vodeći stručnjaci Stožera zapravo HDZ-ovi stručnjaci ili članovi stranke ili simpatizeri i podržavatelji.

Tu se opet najviše izblamirao Capak, koji je novinare u jednom trenutku molio da ga ne pitaju je li član HDZ-a. Na kraju je potvrđeno da jest.

>> Jeste li član HDZ-a? Capak: Molim vas da me to ne pitate

>> Je li Capak član HDZ-a? Našli smo ga na slikama HDZ-ovog lokalnog ogranka

Bilo je opravdanih kritika i zbog nejasnog redoslijeda otvaranja - mise prije škola i šoping centara, koji su itekako važni za restart ekonomije - no dva poteza koja su najviše kompromitirala Stožer svakako su njihova smiješna objašnjenja zašto su zabranili rad nedjeljom, što je naročito oduševilo Katoličku crkvu, te njihovo pokrivanje skandala u Splitu u Domu za starije i nemoćne, za koji su očito odgovorni HDZ-ovi uhljebi i oni koji su ih postavili na odgovorne pozicije.

>> Zašto samo u Splitu imamo nevjerojatne skandale s koronom?

Smrtonosna drama u Splitu

Nakon dramatične evakuacije štićenika starije dobi tijekom noći kada je otkriveno da se domom proširio koronavirus, u Split je tada došao i Nacionalni stožer te resorna ministrica Vesna Bedeković najavljujući istrage i odgovornost za propuste. Nakon istrage su zaključili da postoji samo jedan krivac - virus.

Ministar zdravstva Vili Beroš tijekom vikenda je rekao da zdravstvena inspekcija nije pronašla nikakve nepravilnosti u radu splitskog Doma te naveo kako je "stvar u virusu" i da "ne zna odakle zaključci da je došlo do propusta". Resorna ministrica Vesna Bedeković je, pak, prije par dana zaključila da Hrvatska jako dobro radi svoj posao.

>> Beroš o odgovornima u splitskom domu: Vjerojatno je stvar u virusu

>> Umrlo je 12 staraca iz splitskog Doma, a Beroš za sve krivi - virus. Ovo su činjenice

Beroš i Bedeković su nas lagali o nalazima inspekcija, to smo i dokazali

“Onaj dio zdravstveno-inspekcijskog nadzora koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu je gotov. I tijekom istog nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve je sa zdravstvenog aspekta rađeno u skladu s propisima”, rekao je Beroš tijekom konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite i tako amnestirao HDZ-ovog ravnatelja Doma Škaričića, bivšeg gradonačelnika Omiša kojega je stranka sklonila u zavjetrinu upravljanja domom za seniore, iako je profesor povijesti.

>> Na splitskom Domu osvanula oštra poruka HDZ-ovom ravnatelju. Već su je prebojali

Iako nitko u Splitu nije iznenađen što HDZ štiti svoje, građani su ipak bijesni, a Stožer je izgubio ugled.

Tome je dodatno pridonijela i činjenica da i Beroševo i Bedekovićkino ministarstvo već danima odbijaju u javnost dati cjelovite nalaze inspekcija, izvlačeći se pritom na izvode koje u splitskom Domu za starije provodi Državno odvjetništvo. Index Istragama je pak jučer potvrđeno da na izvide DORH-a objava tih nalaza nema apsolutno nikakav utjecaj, što je dokaz da su nas i Beroš i Bedeković lagali.

>> Vlada nam laže o ključnim nalazima o Domu iz kojeg je umrlo 18 staraca, imamo dokaz

Zabrana rada nedjeljom bez suvislog objašnjenja

Odluka da se zabrani rad nedjeljom bila je katastrofalno iskomunicirana te je to dodatno potvrdilo sumnju javnosti da odluka nema utemeljenje u javno-zdravstvenim mjerama ili borbi protiv zaraze.

"Sve ove mjere su donesene na temelju zaključaka vlade RH, a u zaključcima vlade sva fazna popuštanja i one djelatnosti koje rade su dogovarane s resornim ministarstvima. Dakle, ono što smo već više puta kazali, u popuštanje se ide - ne sve i ne odjednom. U popuštanje se ide fazno. Ono što je sada prioritet je da kad krene popuštanje, da nam se ne dogodi neko žarište jer svi, ne samo ovdje u Hrvatskoj, nego je to nešto što govore i drugi naši partneri u Europi, svi se u ovoj fazi najviše nadaju da kad krene popuštanje, da ne dođe do povećanja broja oboljelih", muljao je Božinović.

Na ponovno pitanje zašto baš zabrana rada nedjeljom i kakve to veze ima s pandemijom, načelnik Stožera Božinović je odgovorio: "Zato što je procjena bila takva."

>> Plenković: Ja sam za neradnu nedjelju, ali...

>> VIDEO Božinović na pitanje o zabrani rada nedjeljom: Virus je ubojit kad se podcijeni

Razloge o padu povjerenja u Stožer civilne zaštite RH analizirali smo s profesorom Žarkom Puhovskim.

Puhovski: Ljudi u Stožeru su se pokazali kao drugorazredni političari

Razgovor smo započeli s jednostavnim pitanjem: što se dogodilo?

“Dogodilo se dvoje. Prvo, u komunikacijskoj praksi je često slučaj da će se ono što dugo traje ofucati, čak i ako ne dođe u pitanje sadržaj, doći će u pitanje forma. To se dogodilo Stožeru: držali su se obrasca koji je neko vrijeme funkcionirao, i to zahvaljujući onoj “dobar je strah komu ga je bog dao”. Onda je taj strah počeo kopniti i onda se pokrenula lavina drugačijeg gledanja, a Stožer je paralelno s time bio uljuljkan u svoju popularnost te se počeo neosviješteno politički ponašati. Ponavljam da ti ljudi nisu bili svjesni da imaju političku funkciju, a kada su toga postali svjesni, pokazali su se kao drugorazredni političari. Počeli su muljati, onaj ne želi reći da je bio član HDZ-a, ona ne želi reći da je podržavala Kolindu Grabar-Kitarović. I to je počelo pucati”, objašnjava Puhovski.

Druga stvar je bila odluka oko procesije na Hvaru, ističe Puhovski te dodaje: “Nota bene rodnom kraju premijera Plenkovića.” 

Poseban tretman Katoličke crkve

“To je pokazalo da Stožer Crkvu tretira kao corpus separatum. Božinović se na presicama Stožera pozivao na odluke Hrvatske biskupske konferencije”, ističe Puhovski, koji je naveo i još niz primjera za privilegiran tretman koji je Crkva imala tijekom cijelog trajanja pandemije.

S desne strane je bilo i napada na Božinovića kao bivšeg komunista, podsjeća Puhovski, pa je Stožer zapravo bio kritiziran s obje strane političkog spektra.

Komunikacijski model Stožera se izlizao

"Stožer se u javnoj komunikaciji ubacio u to da se dan strukturira po nekim čvrstim točkama, što su psiholozi savjetovali kao način da se preživi karantena. Svaki dan u isto vrijeme su istupali, u 14 sati, to se gledalo kao glavni Dnevnik nekad u Jugoslaviji. To je funkcioniralo neko vrijeme, dok su oni mogli govoriti o svom teorijskom znanju, no kada su došli do praktičnog pokazali su se nedoraslim. Stožer je previše puta vikao “pazite, ide vuk”. Oni sad mogu govoriti potpunu istinu, ali ljudi im više neće vjerovati jer su izgubili autoritet", analizira Puhovski.

"Zanimljivo je i kako se mijenjala pozicija Stožera kada je riječ o izborima. Prvo se predstavljalo da će stručnjaci odlučiti o svemu, da će se politika pokoriti savjetu stručnjaka o tome kada i kako je najsigurnije organizirati parlamentarne izbore, a onda smo došli do toga da ministar Božinović, načelnik Stožera, na presici javno ušutkava ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Capaka. Čak dodaje i kondicional u vezi toga hoće li se Stožer išta pitati oko izbora, jer o njima "odlučuje politika"”.

Stožer i parlamentarni izbori

Kada je riječ o izborima, Puhovski misli da neće biti potpuno fer i da bi ih trebalo odgoditi sve dok ne bude moguće vođenje prave kampanje.

"Oporba je propustila učiniti vrlo jednostavnu stvar: svi ćemo bojkotirati izbore ako prije parlamenta ne bude raspušten Stožer. Izbore ne može kontrolirati i o njima odlučivati jedno jednostranačko tijelo", kaže Puhovski.

Tragikomedija Krunoslava Capaka

Osvrnuli smo se i na ulogu Krunoslava Capaka u svemu, koji je doživio da ga Božinović javno tretira kao poslušnika, kojemu ne da odgovoriti na novinarsko pitanje.

"Kod Capaka se dogodio problem prelijevanja autoriteta, što se često događa kod ljudi koji se bave znanošću i medicinom. On je, kao i Đikić, davao znanstvene savjete, ali i političke, a da nije bio svjestan da se bavi politikom. Capak je potpuna politička neznalica. On je prvi rekao da treba uvesti kontrolu mobitela da se zna gdje su ljudi koji su potencijalni širitelji zaraze. Dva dana kasnije je to rekao Božinović i svi su ga napali, jer je on političar. Profesionalni političari kod nas nemaju nikakav autoritet, no liječnici imaju, pa i kad govore najveće gluposti. Capak je ispao tragikomičnom figurom, on je prešao granice svoje kompetencije", oštar je Puhovski.

Rascjep u vodstvu HDZ-a

Jedna od većih mrlja na reputaciji Stožera svakako je širenje zaraze u splitskom Domu za stare i nemoćne, od čega je dosad umrlo 20 ljudi. Iako je svakome prosječno inteligentnom jasno da je tu došlo do određenih propusta, barem kada je riječ o zakašnjeloj reakciji, Stožer je svojim autoritetom ekskulpirao ravnatelja Škaričića, stari HDZ-ov kadar, te zaključio da je "virus kriv za sve".

Puhovski je pomalo ironičan: "Virus je s jedne strane kriv za sve. Stari doktori su govorili da se uvijek umire od zastoja srca, ali to ništa ne govori o tome kako je do zastoja došlo."

“No jasno je da smo zapravo svjedočili rascjepu u vodstvu HDZ-a, koje je u jednom trenutku možda i bilo spremno raščistiti situaciju u Splitu, jer im je tako lakše ići na izbore, no onda su drugi to spriječili, vjerojatno Ante Sanader i Boban. Onda su izveli te jadne ljude poput Markotić i Capaka da čitaju neke izvještaje, koje objašnjavaju tehnikalije o protokolu. Javnost je shvatila da se unutarstranački sukob prelama preko nečega što bi trebalo biti medicinsko pitanje", kaže Puhovski.

Beroš kao zvijezda repatica

Zamjera im i što nisu nikad spomenuli Andriju Štampara, "bez čijeg rada ništa ne bi mogli uspjeti" u ovoj pandemiji koronavirusa. Beroš je zvijezda repatica, komentira Puhovski strmoglavi pad podrške ministru zdravlja, koji je dočekan kao stručno i staloženo osvježenje na čelu Ministarstva zdravstva nakon mandata Milana Kujundžića, no brzo se pretvorio u vojnika partije, što su ljudi prepoznali.

Trenutnu situaciju Puhovski ovako ocjenjuje: "Ljudima je dosta svega. Ja sam maloprije došao iz grada i vidi se da se ljudi ne pridržavaju nikakvih mjera. Jedan od deset nosi masku, ako i toliko. Ljudima je dosta. Izvukli smo se i smatramo da je stvar gotova pa sada mislimo da Stožer ne trebamo. Stožeru je istekao rok trajanja, sve dok se ne pojavi neka alarmantno nova stopa zaraze. Oni nastavljaju s ovim nepotrebnim konferencijama za medije čekajući da objave kako je tog dana nula zaraženih. To je njihova cijela strategija sada. Izbori se mogu provesti s maskama i poštivanjem socijalne distance, ali se kampanja ne može tako provesti."

Ustavno-pravni prijepori

U Stožer je trebalo uvesti i manji broj stručnjaka iz opozicijskih stranaka, jer je Stožer političko tijelo, dodaje Puhovski, koji smatra da je sve ionako od početka krivo postavljeno u pravnom smislu.

"Katastrofalna greška je učinjena kad se išlo po članku 16, a ne članku 17 Ustava. Oporba se kratko pobunila pa odustala. Ustavni sud se izuzeo. Stožer je osnovan na pogrešan način i iz toga je sve ostalo slijedilo", podsjeća Puhovski na ustavno-pravne prijepore oko poteza vlasti Andreja Plenkovića i HDZ-a u pandemiji.

Vjerujete li vi Stožeru nakon svega? Recite nam u anketi!
 

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

 

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više