Vlada prevarila javnost i tajno omogućuje privatizaciju "Sunčanog Hvara"?

DOKUMENTI koji su došli u redakciju Indexa daju naslutiti da je Vlada u procesu sklapanja javno-privatnog partnerstva s "Orco Property Group" oko "Sunčanog Hvara" prevarila javnost, te da je prekršila, što ugovorno, što u praksi, odredbe takvog partnerstva i zapravo, i u teoriji i u praksi, omogućuje privatizaciju Sunčanog Hvara, koja je trenutno u tijeku.

U posjedu smo Sporazuma dioničara o javno-privatnom partnerstvu između Hrvatskog fonda za privatizaciju i Orco grupe. Preugovor ovog Sporazuma Vlada je parafirala 20. travnja 2005.

Sporazum dioničara Orco grupi daje kontrolu nad Nadzornim odborom i Upravom tvrtke. Dva člana Uprave i četiri člana Odbora po tom predugovoru imenuje, po ugovoru, Orco grupa. U sudskom registru trgovačkih društava stoji da su u nadzornom Odboru Aleš Vobruba, Jean Francois Ott (koji je i predsjednik NO), Arnaud Bricout i Nicolas Gilles Gerard Tommasini, svi članovi Orco grupe. Predsjednik Uprave je Dragan Lazukić, regionalni direktor Orco grupe za Hrvatsku. Po parafiranom predugovoru o Sporazumu dioničara iz travnja 2005., Uprava za donošenje odluka treba kvorum veći od polovice, a NO kvorum od pet ljudi. Odluke se donose većinom, s tim što konačne odluke NO u slučaju jednakog broja glasova donosi predsjednik tog tijela, odnosno Jean Francois Ott.

Sporazum ima još jednu neobičnu klauzulu, koja kaže da ugovore koje predloži Uprava (koju potpuno, po Sporazumu, kontrolira Orco grupa) mora prvo odobriti Nadzorni odbor. Ali, onda se dodaje i da će Fond (odnosno Hrvatski fond za privatizaciju, koji je supotpisnik ugovora) ishoditi da članovi NO koje je Fond imenovao odobre ugovore o upravljanju koji su u skladu s Poslovnim planom. Ovo zapravo od Nadzornog odbora, koji je ionako pod kontrolom Orco grupe, čini neefektivno tijelo koje samo sprovodi, a ne nadzire zaista odluke Uprave, koja je pod potpunom kontrolom Orco grupe. Kad se tome dodaju smjernice koje je Vlada donijela, a Sabor odobrio, o sporazumima o javno-privatnom partnerstvu, u kojima stoji da privatni partner "umjesto" javnog pruža neposrednu uslugu konačnim korisnicima, iako je pod kontrolom javnog partnera, uočava se nesklad. Naime, iz Sporazuma se vidi da kontrole ima malo ili uopće ne. I, priča ovdje ne staje.

Naime, Hrvatska uopće nema zakon o javno-privatnom partnerstvu, samo ove smjernice, koje je Ivo Sanader svojedobno predstavio kao svoj "New deal". A da situacija bude još apsurdnija, te smjernice zahtijevaju potpunu transparentnost podataka, dok Sporazum dioničara nigdje nije objavljen

Tonči Tadić, zastupnik HSP-a, komentirao je slučaj za Index:

"Problem je što ovo uopće nije javno-privatno partnerstvo, nego privatizacija Sunčanog Hvara od strane Orco grupe kroz dokapitalizaciju u iznosu od 300 milijuna kuna. Radi se o tome da je Vlada, posebno nakon velike halabuke koja se digla oko ponude Terma Čatež za kupnju Sunčanog Hvara, shvatila da bi privatizacija Sunčanog Hvara naišla na velik otpor. Zato su i odlučili proglasiti javno-privatno partnerstvo, iako sam Sporazum i praksa govore sasvim drugu priču. Npr., u javno-privatnom partnerstvu je nazamisliv prijenos vlasništva, a Orco grupa je svoj udio u vlasništvu povećala sa 34 na 48 posto."

Dodao je i kako je grad Hvar ostao bez svojih 25 posto dionica koje su mu bile zajamčene, kao i bez člana Uprave i člana Nadzornog odbora. Također, dodao je kako vlasnicima nekretnina nije isplaćena nikakva kompenzacija. Ali i upozorio na još jednu nepravilnost.

"Naime, ovakva provedba krši ugovor Hrvatske sa Svetom stolicom o gospodarskim odnosima. U njima stoji da će, kad se nađe neka nekretnina koja pripada Svetoj stolici, ona biti vraćena, ili će se za nju naći zamjena, ili će se isplatiti najamnina. U sklopu Sunčanog Hvara ima nekoliko kuća koje su oduzete Crkvi za vrijeme komunizma, koje Crkva sad ne može potraživati. Ne radi se ovdje o Crkvi, nego o kršenju međunarodnog ugovora od strane Vlade."

Tadić je upozorio i na opće probleme privatizacije: "Sve privatizacije padaju na jednom od ovih testova: isplativost i visina investicije, odnosu s lokalnom samoupravom, odnosu prema vlasništvu i pitanju zapošljavanja. Ako pogledate slučaj Sunčanog Hvara, vidjet ćete da i on pada na svim ovim testovima. Kao prvo, teško je pratiti investicije putem dokapitalizacije, tako da ne znamo točno koliko je Orco grupa investirala. Nadalje, niti Crkvi niti privatnim vlasništvima nije vraćeno ništa. Lokalna samouprava, u ovom slučaju grad Hvar, zakinuta je za svoj udio, a zapošljavali su se kojekakvi menadžeri koji su se brinuli o hrani i piću"

"Ali", dodao je Tadić, "najveći problem je sam karakter ovoga. Vi imate javno-privatno partnerstvo s tajnim ugovorom, što je prvi apsurd. Cijela stvar je potpuno netransparentna. Radi se o tome da Vlada pokušava progurati privatizaciju kroz krinku javno-privatnog partnerstva, a to joj je u velikoj mjeri već uspjelo. Zato ćemo mi od Sabora zatražiti da obznani relevantne dokumente, da bi se cijela stvar mogla proanalizirati i vidjeti kako je posao proveden".

Izgleda da je Vlada opet mudro prešutjela izrazito mutne poslove oko jedne od bitnijih hrvatskih tvrtki. Vidjet ćemo kako će se nastaviti ponašati nakon što se dio nejasnoća objavi.

Jovan Dragišić

Pročitajte više