VLADA PRIHVATILA NACIONALNI PROGRAM ZA ROME

Za provedbu nacionalnog programa za Rome, kojega je danas prihvatila hrvatska Vlada, država će u idućoj godini trebati osigurati 19,4 milijuna kuna. L

Cilj je tog programa na sustavan način pomoći Romima kako bi poboljšali uvjete života, istaknuo je potpredsjednik Vlade Ante Simonić.

Po popisu stanovništva iz 2001. u Hrvatskoj je 9463 Roma, a po nekim procjenama u Hrvatskoj ih živi 30 do 40 tisuća.

Romi su, kaže Simonić, u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama značajno marginalizirani u gotovo svim društevnim i javnim djelatnostima, uvjeti u kojima žive lošiji su od prosječnih uvjeta većinskog stanovništva i drugih nacionalnih manjina.

Nacionalni program razrađuje mjere koje trebaju pomoći uključivanju Roma u društveni i politički život, očuvati njihovu tradicijsku kulturu, potaknuti odgoj i obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvenu i socijalnu skrb.

Posebna se pažnja pridaje odgoju i obrazovanju Roma, pa program predviđa uključivanje romske djece u redovne programe dječjeg vrtića, a ako nisu uključeni do pete godine uključivanje u predškolske programe gdje bi učili hrvatski jezik, razvijali hingijenske i radne navike.

Program predškole bio bi dnevni, trajao bi tri sata, a za njega bi država iduće godine izdvojila 1,6 milijuna kuna.

Posebne se mjere predviđaju i za osnovnu i srednju školu kako bi se potaknulo da što veći broj Roma završi srednjoškolsko obrazovanje.

Vlada je danas prihvatila i operativnu razradu programa razvoja malog gospodarstva od 2003. do 2006. godine.

U protekle tri godine u malom je gospodarstvu realizirano više od 8,5 tisuća projekata u iznosu višem od 5,3 milijarde kuna, rekao je zamjenik ministra obrta, malog i srednjeg poduzetništva Ivan Knok.

(Hina) um/bn az

Pročitajte više