Vlada SAD-a pokreće novi program lokalne samouprave u hrvatskoj

U SLJEDEĆIH pet tjedana Vlada Sjedinjenih Država potpisat će Memorandume o razumijevanju s tridesetak hrvatskih gradova i općina, čime će biti definirana suradnja između lokalne samouprave i Projekta reforme lokalne samouprave Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Projekt pruža tehničku potporu jačanju sposobnosti lokalne samouprave za učinkovitije izlaženje u susret potrebama građana, kao i za ispunjavanje pretpostavki za pridruživanje Europskoj Uniji. 

Ovoga će tjedna Memorandume potpisati Gvozd, Okučani i nekoliko susjednih općina.
Prošlog su tjedna Memorandume o ovom Projektu potpisali gradovi Karlovac, Slavonski Brod i Hrvatska Kostajnica, te općine Dvor, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Sunja, Topusko, Donji Kukuruzari i Majur.

Predviđeno je da tijekom 2006. godine još trideset gradova i općina potpiše Memorandum o razumijevanju i pridruži se ovom Projektu.
USAID-ov Projekt reforme lokalne samouprave (čija je vrijednost 19 milijuna dolara) je višegodišnje nastojanje usmjereno na uvođenje suvremenih sustava javne uprave u većinu od 565 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj i na potporu u strateškoj reformi jačanja sektora lokalne samouprave. 

Nedavno završena početna faza ovog projekta (u vrijednosti 6.2 milijuna dolara) je u gradovima Bjelovaru, Crikvenici, Osijeku, Rijeci i Varaždinu predstavila pet velikih sustava javne uprave. Drugi su gradovi i općine iskoristili priliku sudjelovanja u različitim radionicama i mogućnostima za obuku.

U sadašnjoj i budućim fazama, Projekt će nastaviti manjim jedinicama lokalne samouprave pružati priliku za upoznavanje s iskustvima u upravljanju financijama i imovinom, lokalnom gospodarskom razvoju, informacijskom menadžmentu, sudjelovanju građana, mjerenju rezultata i javnoj nabavi.   

Američka agencija za međunarodni razvoj je najveća organizacija Vlade Sjedinjenih Država za međunarodnu pomoć. Sjedinjene Države su u razdoblju od 1992. godine hrvatskim građanima pružile pomoć u vrijednosti većoj od 405 milijuna dolara, većinom kroz programe USAID-a.

Pročitajte više