VOJNA PARADA I PROSVJEDI PACIFISTA OBILJEŽILI DAN TALIJANSKE REPUBLIKE

Vojna parada u Rimu i prosvjedi pacifista obilježili su u srijedu proslavu talijanskog Dana republike, praznika koji je ove godine po prvi puta nakon dugo vremena u Italiji i neradni dan. L

Vojnoj paradi koja se tijekom jutra odvijala ulicama Rima nazočili su i talijanski politički čelnici. Po njezinu završetku šef države Carlo Azeglio Ciampi istaknuo je kako se na današnji dan treba sjećati žrtava palih za slobodu i demokraciju. Talijanski premijer Silvio Berlusconi ispraćen je pak s pokojim zviždukom prisutnih gledatelja.

Istodobno su u više talijanskih gradova - Rimu, Bologni i Veneciji - održane manifestacije pacifista koji su prosvjedovali protiv takvog obilježavanja, a talijanska policija je pritvorila 50 prosvjednika. Osim zahtjeva za mirom, poruke pacifista odnosile su se i na izvlačenje stranih snaga iz Iraka te na skori dolazak u Rim američkog predsjednika Georgea Busha, kojem su upućivane poruke "Go Home". Prosvjedujući protiv rata i militarizacije prosvjednici su isticali transparente s natpisom "Vaš rat, naši mrtvaci". Razvivši mirovnjačke i crne zastave (u znak žalosti) pacifisti su "zauzeli" mostove u Rimu.

U Bologni je došlo do sukoba između policije i prosvjednika, koji su sebe prozvali "Neposlušnima", na trgovima Piazza Maggiore i Piazza del Nettuno. Ozlijeđena su najmanje tri prosvjednika. Policajci su u svim gradovima bili odjeveni u protuterorističke odore.

Današnji prosvjedi protiv vojne parade i takvog načina obilježavanja Dana Republike u Rimu se smatraju generalnom probom za manifestacije najavljene za petak, tijekom posjeta američkog predsjednika Georgea Busha talijanskom glavnom gradu.

Dan Republike u Italiji se krajem 70-ih, a zatim tijekom 80-ih i 90-ih godina nije obilježavao vojnim paradama iako su nekih godina održavane parade u kojima su sudjelovali uglavnom pripadnici dobrovoljačkih organizacija, Crvenoga križa, konjanika itd. Također, Dan Republike nije bio neradni blagdan, već se obilježavao prve najbliže nedjelje, a u predsjedničkoj palači Quirinalu održavali su se koncerti i prijemi. Kada je prije pet godina Carlo Azeglio Ciampi došao na čelo države, počeo je pridavati veću pažnju toj proslavi pa je, uz koncerte i prijeme, počeo uvoditi i parade.

Na današnjoj vojnoj paradi, koja istina nije bila nalik onim sovjetskima na Crvenom trgu u Moskvi, sudjelovalo je oko 6.000 pripadnika raznih rodova vojske te drugih snaga sigurnosti, vatrogasaca, šumske straže itd. Nad Rimom i središnjim mjestom odvijanja parade, područjem Fori Imperiali, koje je u tu svrhu sagradio još Mussolini, preletjelo je 45 ratnih zrakoplova i 39 helikoptera, a u povorci je bilo 110 motora, 93 specijalna vozila, šest tenkova i 135 vojnih džipova. Na paradi su bili su prisutni i predstavnici 13 zemalja. U procesu europeizacije zemalja staroga kontinenta, ovakvim obilježavanjem Dana Republike predsjednik Ciampi je htio vratiti i ponešto nacionalnog ponosa Talijanima.

(Hina) xstom ybr

Pročitajte više