Vojska na Tahriru palila medicinske zalihe, pucala u prosvjednike

U ZORU petog dana sukoba koji je odnio 13 života na poznati egipatski simbol otpora trg Tahrir upala je vojska i hicima iz vatrenog oružja počela rastjerivati prosvjednike. Stotine ljudi je ranjeno, javljaju zdravstveni radnici.

U sukobu je zapaljena zgrada državnog arhiva što je umirovljeni general Abdel Moneim Kato komentirao riječima kako bi "ove skitnice trebalo spaliti u Hitlerovim spalionicama".

Prosvjednici su pokušali srušiti zid koji je vojska podigla u obližnjoj ulici da blokira prosvjednicima pristup parlamentu. Kad je vojska ušla na trg počeli su paliti sve pred sobom uključujući medicinske zalihe i pokrivače. Istovremeno članovi egipatskog parlamenta organizirali su sit-in ali su ubrzo morali od njega odustati i povući se. Mediji javljaju da egipatska vojska sustavno koristi nasilje protiv novinara koji pokušavaju izvještavati s Tahrira.

Nakon pada Mubaraka vlast nad zemljom preuzela je vojska na čelu s generalom Adelom Emarom. Vojska je strogo osudila egipatske prodemokratske prosvjede. Usprkos akcijama egipatske vojske na Tahriru, Emara niječe da je izdao naredbu za raščišćavanje Tahrira.

Pročitajte više