vukovar: potpisan ugovor o osnutku slobodne zone

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić i direktor Podunavske slobodne zone Mario Romić potpisali su danas u Vukovaru Ugovor o koncesiji za osnivanje Podunavske slobodne zone u Vukovaru.

Svečanosti potpisivanja Ugovora o osnivanju Podunavske slobodne zone na oko sedam tisuća četvornih metara tvorničkog prostora bivšega vukovarskog proizvođača pokrivača Vuteksa nazočili su predstavnici talijanskih tekstilnih tvrtaka ´Pezeutto tekstil´ i ´Nardi´, kooperanata Benetona, koje će u prvoj fazi proizvodnje u Zoni zaposliti 150 radnika, a naknadno još toliko.

´Slobodne zone u Hrvatskoj pozitivno posluju. Njihova isplativost stvar je pak osnivača i korisnika. Riječ je samo o jednoj od mogućih mjera ograničena dometa jer kada bi slobodne zone bile rješenje, onda bismo cijelu Hrvatsku mogli pretvoriti u slobodnu zonu´, rekao je ministar Jurčić, dodavši kako je u Hrvatskoj otvoreno 12 slobodnih zona. Ulaganja u njima dosežu oko 50 milijuna dolara i zapošljavaju oko tri tisuće ljudi.

Po riječima Diane Galić, predsjednice Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara, koji je s vukvarskom tvrtkom ´Filir´ osnivač Podunavske slobodne zone, budućim korisnicima te zone bit će za oko 40 posto jeftinije poslovanje nego u nekim drugim područjima u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Vladimir Štengl izrazio je nadu kako će početak rada te i osnivanje još dviju zona, slobodne i gospodarske, pridonijeti smanjenju broja nezaposlenih (oko 3,5 tisuće) u Vukovaru. Dodao je da je stopa nezaposlenosti u tom gradu između 30 i 40 posto.

Ministar Jurčić sastao se i s predstavnicima lokalnih vlasti, gospodarstvenicima, predstavnicima Hrvatske gospodarske komore Županijske komore u Vukovaru te članovima Gospodarsko-socijalnog vijeća Vukovarsko-srijemske županije. S njima je razgovarao o stanju, razvoju, preustroju i privatizaciji te svršetku stečajnih postupaka u nkim poduzećima. ´Očekivao sam da će stanje biti mnogo lošije, no pokazalo se da u Županiji ima vrlo dobrih rezultata´, ocijenio je Jurčić.

Po riječima župana Nikole Šafera županijsko se gospodarstvo postupno oporavlja, posebice u županjskoj Posavini, gdje je iz stečaja nakon propasti Županjske banke izišlo nekoliko tvrtaka. Sličnih primjera ima i na vukovarskom i vinkovačkom području, rekao je Šafer.

Pročitajte više