Vukovar: predstavljena fundacija "Kuća Ružička"

Obnova rodne kuće hrvatskoga nobelovca Lavoslava Ružičke, oštećene u srpskoj agresiji na Vukovar, trebala bi završiti za godinu dana, najavljeno je danas na predstavljanju Fundacije "Kuća Ružička" u Vukovaru.

Projektom obnove, vrijednim 550 tisuća eura, predviđeno je da se u kuću, od koje je očuvno samo pročelje, smjesti muzejsko-memorijalni centar vezan uz rad Lavoslava Ružičke, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, te Znanstveni centar HAZU-a. Uz kuću bi se izgradila višnamjenska dvorana za scenske priredbe.

Projekt obnove predstavio je članovima Gradskog vijeća i Poglavarstva jedan od osnivača Fundacije Božidar Blažević, a o financijskoj strani projekta i prikupljanju donacija govorila je predsjednica Fundacije Maja Rendulić.

Ona je predstavila glavnog donatora - HYPO Alpe Adria Banku, u čije je ime kratko govorio predsjednik uprave Slavonske banke Ivan Mihaljević. Maja Rendulić rekla je da će svota kojom će ta banka pomoći obnovi kuće Lavoslava Ružičke biti objavljena nakon potpisivanja ugovora o donaciji.

Svrha obnove Ružičkine rodne kuće, rekao je član HAZU-a, akademik Andrija Mutnjaković, jest da se Vukovar ponovno predstavi Europi svojim znanstvenicima, arhitekturom i kulturom.

Vukovarski gradonačelnik Vladimir Štengl izrazio je zadovoljstvo što će rodna kuća nobelovca Lavoslava Ružičke konačno biti obnovljena, dodajući da su dogovori s donatorima trajali nekoliko godina.

Ravnateljica vukovarskoga Gradskog muzeja Ružica Marić rekla je da Ružička, koji je znanstveni uspon ostvario u Švicarskoj, nikada nije zaboravio Vukovar ni Hrvatsku. Podsjetila je da je od godine 1977. u Ružičkinoj rodnoj kući bio njegov spomen-muzej.

Nakon predstavljanja Fundacije nazočni su obišli rodnu kuću Lavoslava Ružičke.

Lavoslav Ružička rodio se godine 1887. u Vukovaru, gdje je proveo dio djetinjstva. Nakon preseljenja u Osijek završava pučku školu i klasičnu gimnaziju. Od 1906. do 1910. studirao je kemiju na Visokoj tehničkoj školi u Karlsruehu u Njemačkoj. Najveći uspjeh u znanstvenoj karijeri postigao je za boravka u Švicarskoj. Nobelovu nagradu za kemiju dobio je 1939. za rad na "polimetilenima i višim terpenima". Umro je 1976. u Mammernu, na Bodenskom jezeru, a pokopan je u Zuerichu.

(Hina) xdra yjn

Pročitajte više