WHO: Ptičju gripu u Turskoj može se "relativno lako" kontrolirati

POJAVA ptičje gripe u Turskoj, kojom je prema navodima lokalnih dužnosnika zaraženo 15 osoba dok su dvije osobe preminule, može se "relativno lako" kontrolirati, prenose u utorak agencije navode dužnosnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) sa sjedištem u Ženevi.

Genetski testovi uzoraka tkiva ptica i ljudi zaraženih u Turskoj, prvih ljudskih žrtava izvan istočne Azije, pokazuju da se virus još uvijek ne prenosi s jedne na drugu osobu, navodi WHO, javlja agencija Reuters.

Voditelj istraživačkog tima WHO-a Guenael Rodier novinarima je rekao da zdravstveni dužnosnici moraju pomno pratiti svaku daljnju pojavu zaraze peradi ili ljudi.

"Čini mi se da se ovi događaji u Turskoj mogu relativno lako kontrolirati", rekao je Rodier.

Turske vlasti istodobno su u utorak potvrdile petnaesti slučaj osobe zaražene ptičjom gripom. Broj hospitaliziranih osoba sa simptomima ove bolesti popeo se na 70.

Tursko ministarstvo poljoprivrede je priopćilo kako je oko 306.000 komada peradi, neke zaražene a neke ne, uništeno u nastojanju da se ograniči širenje bolesti, prenosi AP.

Niti jedna od osoba zaraženih ptičjom gripom u Turskoj nije u kritičnom stanju, prenose u utorak agencije priopćenje turskog ministarstva zdravstva.

"U ovom času nemamo niti jednog pacijenta u kritičnom stanju", rekao je Turan Buzgan dužnosnik turskog ministarstva zdravstva.

Pročitajte više