Wolfgang Münchau: Eurozona se možda neće raspasti, ali Europska unija hoće!



TREBAJU li Hrvati doista proslavljati ulazak u Europsku uniju? Svi naši politički lideri, od Jadranke Kosor do Zorana Milanovića, danas odašilju optimistične poruke, ignorirajući signale da "ključni strateški cilj Hrvatske" možda ipak neće biti ostvaren - jer Europa kakvu danas poznajemo 1. srpnja 2013. godine više neće ni postojati.

Wolfgang Münchau, urednik u Financial Timesu i predsjednik Eurointelligencea, koji je nedavno predvidio skoru propast eurozone u današnjem je komentaru korigirao svoj stav: "Eurozona možda ipak neće propasti, ali Europska unija gotovo sigurno hoće". Danas, tvrdi Münchau, u Europi više nemamo samo jednu krizu, već dvije; uz krizu eurozone, stvorena je i kriza EU.

EU postaje smetnja eurozoni

Odluka jezgre eurozone, konkretno Njemačke i Francuske, da se izdvoje od ostalih članica EU usmjerila je Uniju, smatra Münchau, na put prema uništenju. Podsjećamo, najnovija u nizu ideja za spašavanje Eura je čvršća fiskalna zajednica zemalja EU, koja će vjerojatno biti dogovorena u ožujku iduće godine. Ideja je to koju trenutno podržavaju samo 23 članice, a među onima koji se oštro protive modelu kojeg predlažu Angela Merkel i Nicolas Sarkozy je i Velika Britanija.


Lideri Njemačke i Francuske su, međutim, odlučili ignorirati stav zemalja koje nisu dio zone eura, te su čak najavljivali da su spremni mijenjati temeljne ugovore EU i ukoliko izmjene prihvati samo 17 članica eurozone. Münchau tvrdi da je ovaj pristup pogrešan na više razina; ne samo da stvara podjele unutar Unije, već se i s ekonomskog kuta gledišta fokusira na pogrešne teme, poput čvršće fiskalne discipline, što nije pravi razlog zbog kojeg dužnička kriza izjeda Španjolsku ili Belgiju.

"Eurozona je poslala važnu političku poruku. Neće dopustiti autsajderima da im stoje na putu", piše Münchau, te dodaje kako se ne bi iznenadio stvaranjem novog zajedničkog europskog tržišta unutar već postojećeg - tržišta na kojem će biti prisutne samo članice eurozone. "Ne vjerujem da će eurozona dopustiti situaciju u kojoj bi financijsko središte (misli se na London op.a.) bilo izvan njenih granica. Također, eurozona će postavljati svoja pravila na tržištu rada i koordinirati poreznu politiku. U svim tim područjima eurozona i EU će na kraju ući u legalni i politički sukob, u kojem će EU zapravo biti kočnica razvoja eurozone", uvjeren je Münchau.

Europa unutar Europe

Opisani sukob, smatra urednik FT-a, prije ili kasnije mora dovesti do raspada EU. "Ne znam kada će se to dogoditi niti na koji način. Tehnikalije ionako nisu toliko bitne. Naravno da niti jedna članica ne može biti izbačena iz EU. Ali nitko ne može zabraniti državama da štite svoje interese", tvrdi Münchau. Dodaje kako je EU, posebno u borbi s dužničkom krizom, dokazala da njene sadašnje institucije i sporazumi jednostavno nisu funkcionalni.

"Sva nedavna zbivanja samo su ojačala moje uvjerenje da je uništenje Europske unije zapravo jedini način da se spasi eurozona. No, naravno da bi europske vlade na kraju lako mogle uništiti oboje. Ovoga tjedna nisu uspjeli napraviti ništa, osim što su stvorili novu krizu bez da su riješili prijašnju", dramatično zaključuje Münchau.  

Pročitajte više