Zadar: Štrajk radnika "Alatnice Bagat"

TRIDESET i devet radnika "Alatnice Bagat" od danas je u općem štrajku koji će potrajati sve dok im se ne ispune zahtjevi o isplati razlike plaće po Kolektivnom ugovoru od kolovoza do prosinca prošle godine, koja im je, kako kažu, smanjena za 20 posto, a nije im isplaćena ni plaća za siječanj.

Od ukupno 41 radnika "Alatnice Bagat" štrajka 39 radnika, ističući da potražuju oko 250 tisuća kuna na temelju ugovorene plaće po Kolektivnom ugovoru.

U povodu štrajka danas je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Dalmaciju Vedran Dragičević sazvao konferenciju za novinare na kojoj je optužio direktora poduzeća Antu Mavru za stanje u tvrtki.

U tvrtki inženjer ima plaću 3500, a VKV radnik 2100 kuna. "Rezanjem" plaća za 20 posto zaposlenici su došli na rub minimalnih plaća u državi, rekao je Dragičević, dodavši kako nije u redu da posla ima preko glave, a novca nigdje. Po njegovim riječima Uprava se služi neistinama da radnici navodno nisu kvalitetno radili.

Predstavnici Sindikata su na današnjoj konferenciji za novinare još zatražili da im se predoči jasna vlasnička struktura tvrtke.

I vlasnici su jednako odgovorni kao i Uprava za stanje u poduzeću, izjavio je pravni zastupnik SSSH u Zadru Vedran Uranija, koji je najavio da će, ne bude li drukčije, zatražiti sudski postupak kako bi ovršnim putem radnici došli do svojih zarađenih plaća.

Pročitajte više