Zagreb: Potpisan sporazum o osnivanju Biomedicinskog središta na Šalati

DEKANI Medicinskog i Stomatološkog fakulteta, te Visoke zdravstvene škole i Muzičke akademije potpisali su danas sporazum o osnivanju i razvoju Biomedicinskog središta Šalata koji bi trebao zaživjeti 2008. godine.

Predstavljen je i idejni projekt centra koji bi na jednoj lokaciji trebao objediniti Medicinski i Stomatološki fakultet te Visoku zdravstvenu školu, brojne znanstveno istraživačke zavode i institute, kongresni centar, studentski hostel te razne sportske sadržaje.

Adaptacija 50.000 kvadratnih metara postojećih zgrada te izgradnja novih 30.000 kvadratnih metara prostora stajala bi, po procjeni ministra zdravstva Andre Vlahušića, oko 50 milijuna eura, a nositelj investicije bit će Vlada.

Dekan Medicinskog fakulteta Boris Labar najavio je da će izvedbeni projekt Biomedicinskog središta, s izračunom troškova i rokovima izgradnje, biti gotov u rujnu.

"Potpisivanje sporazuma prvi je iznimno veliki korak prema stvaranju Biomedicinskog središta koje želimo učiniti regionalno prepoznatljivim", rekao je Labar.

Dekan Stomatološkog fakulteta Vlado Carek ističe da će se preseljenjem na Šalatu ta ustanova proširiti sa sadašnjih 3.000 na 10.000 kvadratnih metara prostora.

"Stomatološki fakultet ima kadar, ali mu već godinama nedostaje prostora i opreme, pa se nadamo da ćemo preseljenjem na Šalatu to dobiti", rekao je Carek.

Mladen Havelka, dekan Visoke zdravstvene škole, drži da će preseljenje na Šalatu toj ustanovi otvoriti nove mogućnosti u razvoju stručnih studija, a dekan Muzičke akademije Frano Parać ističe da će akademija sa starom zgradom Stomatološkog fakulteta u Gundulićevoj ulici i zgradom Ferimporta riješiti svoje prostorne probleme.

Potpisivanje sporazuma pozdravila je rektorica zagrebačkog Sveučlišta Helena Jasna Mencer rekavši kako to podrazumijeva ne samo prostornu integraciju, već i integraciju u nastavi i opremi tih visokih škola.

Pročitajte više