Zagrepčani i sindikati: Linić neka počne rezati od Vlade i Sabora, a ne nama koji jedva preživljavamo!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

NAKON što je agencija Moody's snizila Hrvatskoj kreditni rejting u kategoriju smeća, ministar financija Slavko Linić izjavio je jučer kako u Vladi ozbiljno razmišljaju da možda već u prvom tromjesečju pristupe rebalansu proračuna, u kojem su, kako je rekao, neophodna još neka smanjenja na rashodima.

Gdje bi "Linićeve škare" trebale početi rezati pitali smo Zagrepčane. Evo što kažu:

"Odozgora. Što nama vrijedi ako radniku skine, a njemu ostane isto u toj nekakvoj preraspodjeli"

"Normalno da njima treba rezati. I Saboru i svima"

"Kad krenu od sebe i ostalih agencija, ministarstava i ne znam čega sve ne, onda mogu po nama"

"Neka počnu od sebe rezati, ne nama jadnima koji preživljavamo jedva"

Sever: Mirovine, plaće i dodatke na plaću ne smije rezati!

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever za Media servis objašnjava gdje Linić ne bi trebao.

"Ne bi se smjelo dirati niti mirovine, niti plaće, dodatke na plaću i materijalna prava zaposlenih u javnom sektoru jer je i to već na nekakvim razinama. Ne bi se smjelo i moglo ništa u zdravstvu i ništa u socijali, bilo da je riječ o nekakvim potporama za one najsiromašnije, bilo da je riječ o dječjem doplatku, bilo da je riječ o nekakvim rodnim naknadama ili slično, kao ni naknade za nezaposlene"

Iako, ističe Sever, Vlada ima malo prostora za rezove, ipak postoje određene pukotine.

"Ono što mogu, zapravo i trebaju, to je prečešljati inače svoje rashode kad je riječ o nabavi i nekim drugim troškovima. Kad je konkretno riječ o potporama za poljoprivredu, njih bi trebalo preispitati. Ne bi se smjelo rezati sve, trebalo bi napraviti ciljano pregled, ali pri tome, naravno, seljaka pripomoći da i on ne propadne, jer je već u većini slučajeva na granici propadanja"

Premda to ne bi donijelo neke veće uštede vladajući bi s rezovima trebali krenuti sami od sebe, to bi bilo društveno pravedno, zaključuje Sever.

"Pa da iskuse kožu građana kojima oni kroje sudbine jer su na ovaj način svojim ponašanjem, oni zapravo cijelo vrijeme izvan toga. Oni poručuju da razumiju te građane, ali, eto, građani se moraju odricati. Međutim, trebalo bi ih dovesti do razine do koje su oni doveli većinu građana pa neka se malo koprcaju u toj koži da vide kako to izgleda iz one stvarne zbilje, a ne samo iz prepričane"

Pročitajte više