Zagrepčani prvu cigaretu zapale sa 12, a alkohola se prime u 14. godini

REZULTATI najnovijeg istraživanja iz 2009. godine o zlouporabi droga i opojnih sredstava među zagrebačkim školarcima su sramotni.

Istraživanje je proveo Zavod za javno zdravstvo na uzorku od 2500 učenika. Zagrebački školarci svoju prvu cigaretu zapale sa 12 godina, što je dvije godine ranije nego u istraživanju provedenom 2005. godine, piše Večernji list. Voditeljica istraživanja dr. Mirjana Orban je kazala kako 14,1 posto osmaša puši, što je za čak 8,1 posto više nego 2005. godine. 

Prvi joint u 15.

Nakon što prvu cigaretu zapale u 12. godini, mladići i djevojke čekaju tri godine kako bi "smotali" prvi joint. "Rezultati prije četiri godine pokazivali su da s pušenjem trave učenici započinju pola godine kasnije, što jasno govori da bi se takva zlouporaba lakih droga u samo nekoliko godina mogla "useliti" među osnovnoškolce", upozorava Orban te dodaje kako je 90 posto mladih reklo da je bilo u dodiru s drogom, dok svi poznaju nekoga tko konzumira narkotike.

U odnosu na istraživanje provedeno prije četiri godine, dva posto više učenika pije alkohol. U prosjeku je to 41,6 posto učenika. Alkohol je probalo 13,7 posto učenika osmih razreda. Nekoliko puta u mjesecu napilo se čak 48,4 posto učenika srednjih škola. Orban objašnjava kako mladi pušenje i opijanje smatraju svojim načinom života te se bez cigarete i alkohola ne mogu zabaviti.

Pročitajte više