žalbu uložio odvjetnik s. grandića, oreškovićeva žalba u ponedjeljak

Odvjetnik Stjepana Grandića, nepravomoćno osuđenog na deset godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog nad civilima, u suđenju tzv. gospićkoj skupini Milenko Škrlec kazao je danas za Hinu da je žalbu na presudu vijeća Županijskog suda u Rijeci, kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić, podnio Vrhovnom sudu u utorak.

U žalbi, kaže Škrlec, ističe se kako u predmetnom kaznenom djelu ne može biti riječ o počinjenju ratnog zločina sukladno odredbama Ženevske konvencije. Po njegovim riječima u kaznenim djelima za koje se tereti "gospićka skupina", a počinjena su na uskom području Gospića i Perušića, "aktivni sudionici bili su pripadnici tadašnje Hrvatske vojske, a civili na tom području nisu bili ni na koji način vezani uz ratne sukobe".

Njegova se žalba temelji na tome da Stjepan Grandić, tadašnji zapovjednik perušićke vojarne u kojoj su bili zatočeni civili, nije "svojevoljno izdavao" naloge za njihovo zatočenje i likvidaciju na Lipovoj glavici, što mu se stavlja na teret, već da je "ta djela počinila skupina maskiranih osoba zajedno sa svojim zapovjednicima, za koje se pretpostavlja da su bili hrvatski vojnici".

Nadalje, Škrlec traži smanjenje trajanja zatvorske kazne za Grandića navodeći da mu nisu uzete u obzir olakotne okolnosti, među ostalim i teška obiteljska situacija.

Odvjetnik prvooptuženog Tihomira Oreškovića, tadašnjeg tajnika Kriznog štaba za Liku, osuđenog na 15 godina zatvora, Željko Olujić kazao je da će svoju žalbu podnijeti najvjerojatnije idućeg ponedjeljka te da o elementima žalbe još ne može govoriti jer je piše.

Tihomir Orešković po presudi je najodgovornija osoba za zatočenje civila, uglavnom srpske nacionalnosti, te likvidaciju najmanje njih 50. Njega se tereti da je, zajedno s Mirkom Norcem, izdavao naloge i organizirao ta zatočenja i likvidacije na gospićkom i preušićkom području 1991. godine.

Stjepan Grandić je, po presudi, kao tadašnji zapovjednik perušićke vojarne zatočio civile u vojarni te organizirao i proveo likvidaciju tridesetak civila na lokalitetu Lipova glavica blizu Perušića.

Mirko Norac je preko svog odvjetnika Tomislava Sabljara podnio žalbu u utorak, a istog dana je na presudu uložilo žalbu i Županijsko državno odvjetništvo iz Rijeke tražeći preinačenje oslobađajuće presude za Ivicu Rožića i povećanje trajanja zatvorskih kazni za nepravomoćno osuđene iz tzv. gospićke skupine.

(Hina) dsil dd

Pročitajte više