Završen nadzor rada Agencije za telekomunikacije: Tele2 počinje s radom

POSEBNO povjerenstvo Ministarstva pomorstva, prometa i veza zaključilo je kako su sve dvojbe riješene, te da nema prepreka za početak rada trećeg mobilnog operatera, neslužbeno saznaje Hrvatski radio, a prenosi Radio 101.

Rezultat je to nadzora rada Agencije za telekomunikacije tijekom dva natječaja za novog mobilnog operatera, o čemu će mjerodavno ministarstvo izvijestiti na konfereciji za novinare.

Koncesiju za treću mobilnu mrežu na ponovljenom natječaju Vijeća Agencije za telekomunikacije dodijelilo je konzorciju Treća sreća, koji predvodi švedski operater Tele2. Vijeće je jednoglasno Trećoj sreći dodijelilo 735 bodova od maksimalnih 1000.

Ponude francuskog Match Telekoma i Croatia Mobilea Miroslava Šutala otpale su, jer priložena bankovna jamstva, navodno, nisu bila valjana. Naime, oba ponuđača imala su uvjetovana bankovna jamstva, dok u natječajnoj dokumentaciji decidirano stoji da takva ne smiju biti.

Na regularnost prvog natječaja žalila se tvrtka Tele2, koja nije dobila koncesiju, a na ponovljenom natječaju prigovore na rad agencije uputili su tadašnji gubitnici Match telekom i Croatia Mobile.

Tele2 trebao bi najkasnije do 2. veljače, potpisati koncesijski ugovor, te zatim u roku od šest mjeseci ponudi korisnicima komercijalne usluge. Za GSM i UMTS koncesiju, odnosno mrežu druge i treće generacije, Tele2 će u državni proračun uplatiti 172 milijuna kuna.

Pročitajte više