Župa dubrovačka ima probleme sa strujom zbog divljeg deponija

Screenshot: HRT

VIŠE od dva desetljeća postoji divlje odlagalište u Župi dubrovačkoj, a nalazi se uz cestu na Brgatu. Osim što narušava vizure Župe dubrovačke, mještani zbog divljeg odlagališta imaju poteškoće pri opskrbi strujom, piše HRT. Mještani kažu da je divlje odlagalište "prst u oko" u ovoj općini, koja se bavi turizmom.

"Mislim da je još 2001./2002. postojalo rješenje o uklanjanju odlagališta dok je to bilo pod nadzorom države, da se tako izrazim. Međutim, nijedno od tih rješenja i sudskih presuda nije provedeno. Nastavile su se aktivnosti", rekao je za HRT Jure Marić, pročelnik jedinstvenog Upravnog odjela Općine Župa dubrovačka.

Zbog deponija nestaje struje

Nakon promjene zakona nadležnost je prešla na jedinice lokalne samouprave, ali je problem gomile otpada ostao te je sve veći.

"Neki dan se otpustilo taj deponij i nestalo nam je struje. Moram zahvaliti i pohvaliti Elektrojug, oni su nam u roku dva do tri sata doveli struju s drugoga pravca, ali ako se nešto se dogodi i tom pravcu - mi smo bez struje, a imamo centralna grijanja, smrznut ćemo se", kazao je Stjepko Knego iz mjesnog odbora Donji Brgat.

To nije bio prvi put da su stanovnici Župe dubrovačke ostali bez električne energije zbog divljeg deponija. Iz općine kažu kako su se obratili Županijskoj upravi za ceste, ministarstvu, inspekciji, policiji...

"Što se tiče sustava - svi smo mi jednako odgovorni. Neću uopće spominjati vlasnika i ove koji dovoze otpad, ali i mi smo odgovorni jer zakonski je to naša nadležnost. Međutim, mehanizmi koje mi imamo na raspolaganju očigledno nisu dovoljni. Fizički se mi ne možemo tući s nekim na terenu. Prekršajni nalozi, nalozi za uklanjanje ostaju na vjetru, jednostavno nestanu", govori Marić.

Mogu ostati i bez vode do 15 dana

Mještani Donjeg Brgata zabrinuti su i zbog potencijalnog problema s vodom.

"Ima još jedan problem. S desne strane odlagališta je magistralni vodovod. Na njemu ima tisuće kubika otpada. Da ne daj bože pukne cijev, mi bismo ostali bez vode sigurno 10-15 dana. Pa eto - ako netko može, neka pomogne", rekao je Knego za HRT.

Iz općine ističu da je rješenje zatvaranje ulaza na deponij i da se tek nakon toga može razmišljati o sanaciji.

 

Pročitajte više