Zemlje Jadranske povelje zatražile jasnu poruku sa summita NATO-a

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Miomir Žužul i njegove kolege iz Makedonije i Albanije zatražili su u četvrtak u Bruxellesu na sastanku sa Sjevernatlantskim vijećem da se NATO na predstojećem summitu u Istanbulu snažnije izjasni o mogućem ulasku triju zemalja u članstvo.

"Iznijeli smo naše pozicije i zatražili od Sjevernoatlantskog vijeća da se na summitu prizna napredak triju zemalja i da dobijemo nešto konkretnije od politike otvorenih vrata", rekao je ministar Žužul.

Troje ministara iz zemalja Jadranske povelje, ministar Žužul, makedonska ministrica vanjskih poslova Ilinka Mitreva i šef albanske diplomacije Kastriot Islami sastali su se sa Sjevernoatlantskim vijećem (kojeg čine veleposlanici zemalja članica) te sa glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom

Žužul je izrazio optimizam i očekivanje da će u završnoj deklaraciji sa istanbulskog summita biti uvršten nešto konkretniji jezik u pogledu ulaska u NATO. "Svjesni smo da taj summit nije summit proširenja i da neće biti poziva za članstvo", rekao je Žužul. On je dodao da Hrvatska može biti spremna za članstvo u Savezu do 2007. godine i dodao bi Hrvatska na sljedećem summitu mogla dobiti poziv za članstvo.

Ministrica Mitreva izjavila je da su imali "odličan" sastanak na kojemu su govorili o međusobnoj suradnji i indivudalnim postignućima svake zemlje. "Želimo da se na summitu u Istanbulu prizna napredak triju zemalja i snažnu političku poruku da smo kandidati za sljedeći krug proširenja", rekla je Mitreva.

Albanski ministar Islami istaknuo da je na susretu "pokazan visok stupanj suradnje triju zemalja" te da su dobili dobre ocjene od veleposlanika NATO-a.

Ministar Žužul je naglasio da se postižu bolji rezultati kada tri zemlje djeluju u skupini. "Mnogi su problemi slični i uvjereni smo da ih zajedno možemo brže rješavati. S druge strane, vjerujem da svaka zemlja treba biti ocjenjivana prema vlastitim zaslugama", rekao je Žužul.

Pročitajte više