Ženka orla klokotaša, ozlijeđena u lonjskom polju, uspješno se oporavlja u poljskoj

MLADA ženka orla klokotaša (Aquila clanga), koja je stradala u Parku prirode Lonjsko polje kad joj je sačmom iz lovačke puške prostrijeljeno krilo, nakon čega je operirana, sada se dobro oporavlja u Zoološkom vrtu u poljskom gradu Poznanu.

Mlada ženka orla klokotaša odmah je nakon stradavanja operirana na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu. Radi oporavka i opstanka te vrlo rijetke i ugrožene ptice, 14. veljače zrakoplovom je prebačena u Zoološki vrt u Poznanu u Poljskoj jer u njemu djeluje Centar za reprodukciju i reintrodukciju ptica grabljivica.

Direktor ZOO-a iz Poznana Radoslaw Ratajszczak izvijestio je Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja RH da se mlada ženka orla klokotaša vrlo dobro oporavlja. Zbog ozbiljnosti ozljede nemoguć je njezin oporavak u prirodi, ali se u ZOO vrtu u Poznanu nadaju da će uspjeti s programom reprodukcije.

Time bi potomci orla klokotaša nastavili slobodno letjeti u prirodi čime bi se osigurao opstanak te rijetke i ugrožene vrste, navodi se u priopćenju Ministarstvo zaštite okoliša.

Dodaje se da je orao klokotaš jedna od najugroženijih europskih ptica grabljivica te se na području Europe, bez Rusije, gnijezdi tek 70 parova, i to uglavnom u Poljskoj. Pretpostavlja se da je ta rijetka ptica u naše krajeve došla u potrazi za hranom, a netko joj je krilo prostrijelio sačmom iz lovačke puške.

Pročitajte više