Krokodil u petak postaje predsjednik Zimbabvea

Foto: Hina

BIVŠI potpredsjednik Zimbabvea Emmerson Mnangagwa prisegnut će u petak za novog predsjednika države nakon ostavke Roberta Mugabea koji je na vlasti bio gotovo četiri desetljeća, objavila je u srijedu državna televizija ZBC.

Mnangagwa, koji je pobjegao na sigurno nakon što ga je Mugabe smijenio prije dva tjedna, sletjet će u Harare u 18 sati po mjesnom vremenu, objavila je televizija. Njegova smjena potaknula je vojsku da prisili Mugabea da se povuče.
 
On je nakon tjedan dana to napokon i učinio, nakon što je parlament započeo proces njegova opoziva, jedini zakoniti način da ga se prisili da ode. Zvan Krokodil, Mnangagwa je u utorak u poruci iz svojeg skloništa poručio narodu da se ujedini kako bi zajedno obnovili zemlju.
 
Sudjelovao s Mugabeom u represiji: "Mračna prošlost neće nestati" 
 
Ako zaustavi gospodarsko nazadovanje zemlje, provede pravedne izbore iduće godine i vrati potporu Zapada, nova ulaganja mogla bi poteći. No, neki sumnjaju da je on za to sposoban, a velik dio javnosti ga ne voli jer je, kao i Mugabe, sudjelovao u represiji.
 
On je bio šef za unutarnju sigurnost sredinom 1980-ih kada je Mugabe na pobunjenike poslao brigadu obučenu u Sjevernoj Koreji pri čemu je ubijeno 20 000 ljudi, tvrde aktivisti za ljudska prava.
 
"Mračna prošlost neće nestati. Pratit će ga kao žvakaća guma na cipeli", rekao je Piers Pigou, konzultant Međunarodne krizne skupine za južnu Afriku.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Zimbabve, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Zimbabve. 
 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više