Znanstvenici će kreirati umjetni život već za pet godina?

LABORATORIJI širom svijeta sve su bliže ostvarenju "drugog nastanka" (second genesis), koje bi bilo jedno od najvećih znanstvenih dostignuća svih vremena.

Profesor David Deamer s kalifornijskog sveučilišta, kazao je da, iako je stvaranje života iz praktički ničeg velik zadatak, on ipak vjeruje kako će se to dogoditi unutar pet do deset godina.

Takav sintetički stvoren organizam mogao bi proizvoditi sve, od novih lijekova, do biogoriva i absorbenata stakleničkih plinova. Kritičari tog istraživanja govore kako bi se takvom tehnologijom robote moglo učiniti "gotovo ljudskim".

No ipak, to neće još dugo vremena predstavljati sigurnosni problem, jer će ti prvi primitivni organizmi zahtijevati podršku laboratorija, kako bi preživjeli, piše list New Scientist. Da je cilj na vidiku govori i to da su genetičari, profesor George Church i dr. Michael Jewett sa Medicinske škole na Harvardu, uspjeli kreirati dio stanice, odnosno ribosom, što su objavili i na konferenciji biologije u Hong Kongu.

Church je toliko samouvjeren da će to dovesti do kreiranja čitave stanice, da je to nazvao minornim izazovom. "Ovdje ne postoji ništa što bi moglo poći po zlu, kao primjerice, recimo, kod sastavljanja kompliciranih stvari", kazao je Church.

B.V.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više