Znanstvenici kažu da je iračko nuklearno oružje uništeno 1991.

SVRGNUTI irački predsjednik Saddam Hussein naredio je da se svo iračko nuklearno oružje uništi nakon zaljevskog rata 1991, kazao je za BBC u srijedu bivši vodeći nuklearni znanstvenik u Saddamovom režimu.

Čovjek koji je vodio irački nuklearni program gotovo 25 godina, Jafar Dhia Jafar ustvrdio je da tragovi nuklearnog oružja nisu pronađeni u Iraku, jer su uništeni 12 godina prije.

Postrojenja za proizvodnju iračkog nuklearnog oružja oštećena su u zaljevskom ratu 1991. i sav njihov razvoj obustavljen je u srpnju te godine po zapovijedima Saddama Husseina, rekao je Jafar.

Irak nije imao sredstava za nastavljanje razvoja tog programa u vrijeme dok je bio pod sankcijama nakon zaljevskog rata 1991 i sve je uništeno kako taj program ne bi mogao biti ponovno započet, istaknuo je.

Inspektori međunarodne zajednice poslani u Irak da utvrđe ima li nuklearnog oružja, tvrdili su da ih je Jafarovo okolišanje i njegov neuspjeh da kaže istinu o tom programu navelo da povjeruju da Irak nešto skriva.

Sumnje da Irak ponovno pokušava pokrenuti svoj nuklearni program bio je jedan od najčešće ponavljanih razloga od strane Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije zbog čega je trebalo 2003. napasti Irak.

Pročitajte više