Znanstvenici testiraju prvu protezu za mozak

KALIFORNIJSKI znanstvenici razvili su mikročip koji bi mogao preuzeti funkciju hipokampusa, dijela mozga koji je odgovoran za prikupljanje novih iskustava, objavljeno je u stručnom časopisu "New Scientist".

Taj silicijski čip mogao bi pomoći ljudima koji su pretrpjeli moždani udar, pate od epilepsije ili bolesti zbog kojih je došlo do oštećenja hipokampusa.

Znanstvenici sa University of Southern California u Los Angelesu izabrali su upravo tu moždanu regiju jer je to jedan od najstrukturiranijih i najbolje istraženih dijelova mozga, a njegova se funkcija može ispitivati relativno lako.

Tijekom desetogodišnjeg istraživanja radna je skupina najprije morala detaljno upoznati i shvatiti reakcije različitih regija hipokampusa na električne podražaje. Potom su razvili matematički model koji reproducira načine funkcioniranja cijelog hipokampusa, te su isti programirali na silicijskom čipu.

Kod ljudi bi čip morao biti pričvršćen na oštećenoj površini i putem dviju alektrode povezan s mozgom: jedna bi provodila električne signale mozga na čip, a druga bi prikladne impulse vraćala u mozak.

Berger i njegovi kolege novorazvijeni mikročip najprije će testirati na konzerviranom mozgu štakora. Potom treba biti postavljen na živog štakora, a poslije i na majmuna čiji je hipokampus prethodno onesposobljen. Kako bi utvrdili funkcioniranje proteze, životinja nakon ugradnje treba izvesti različite misaone zadaće.

I ako se implantat u tim pokušajima pokaže uspješnim, prije primjene na ljudima trebat će uvažiti etičke aspekte.

Tako je primjerice nejasno bi li se mikročipom moglo kontrolirati čega se netko sjeća, a čega ne, komentirao je Bernard Williams, profesor filozofije na oksfordskom sveučilištu. Williams upravo to drži pogibeljnim, jer zaborav omogućuje čovjeku da ne proživljava iznova bolna ili neugodna iskustva.

Pročitajte više