5 pravila Crossfit treninga

5 pravila Crossfit treninga

Foto: 123rf

TRENDOVI u fitnessu brzo se mijenjaju, a novih sadržaja je sve više, međutim Crossfit je jedan od onih koji privlači najviše rekreativaca. Uglavnom se radi u grupama, a riječ je o prilično zahtjevnom treningu u kojem se izvode mnoge kompleksne vježbe s utezima i raznim rekvizitima. Ako se već negdje bavite Crossfitom ili namjeravate početi, ovo su 5 osnovnih pravila koja vrijedi zapamtiti:

1. Natječeš se protiv sebe

Iako vježbaš u grupi, imaj na umu da se natječeš protiv sebe. Nemoj se uspoređivati s drugima i truditi se postići bolje rezultate nego oni, već prati svoj napredak i gledaj da s vremenom pobijediš staroga sebe.

2. Pazi na formu izvođenja vježbi

Budući da se u crossfitu sve računa i broji, rekreativci će svašta raditi kako bi postigli što bolje rezultate- veći broj ponavljanja. Nemojte na račun toga zakinuti formu pri izvođenu vježbi, jer time riskirate ozljede i dugoročno nećete napredovati.

3. Slušaj trenera

Mnogi rekreativci nakon nekog vremena postaju svojeglavi i zanemaruju upute trenera. Iako možda mislite kako ste naučili sve što se da naučiti, trener nije tu bez razloga. Vježbe koje radite i metode po kojima vježbate na crossfitu vrlo su složene i rizik od ozljeda može biti velik ako ne slušate stručnu osobu koja vas vodi.

4. Ostavi ego po strani


Jedan od najčešćih razloga zašto vježbači ne napreduju ili se često ozljeđuju je taj što ne vježbaju prema svojim mogućnostima i trenutnim sposobnostima. Pretjerivanje u opterećenjima, broju ponavljanja i prijevremeno samostalno izvođenje teških vježbi neće vas dovesti do brzih rezultata, već obrnuto. Nemojte zbog vlastita ega vježbati s većim težinama i raditi vježbe koje još niste savladali; napredak u crossfitu dolazi postepeno.

5. Radi na svojim slabostima

Neke vježbe će vam ići bolje, a na nekima ćete se mučiti i imati loše rezultate. Umjesto da te vježbe izbjegavate, potrudite se i dodatno radite na slabim točkama. Kvalitetan Crossfit trening bi trebao aktivirati cijelo tijelo na razne načine i tako adekvatno razviti sve mišićne skupine. 
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara