Hod s opterećenjem-nezamijenjive vježbe koje sigurno ne radite!

Foto: Shutterstock


PRENOŠENJE nekog opterećenja, od točke A do točke B, jedna je od osnovnih funkcionalnih radnji koje čovjek svakodnevno čini. Implementacijom takvih radnji u naš trening stvaramo funkcionalnije tijelo koje postaje i više nego spremno za svakodnevne izazove.

Sve češće, i to sasvim opravdano, razni sportaši i rekreativci u svoje trening rutine uvrštavaju vježbe koje se odnose upravo na prenošenje teških opterećenja - hodanje s utezima. Takvim vježbama stvara se tenzija u svim mišićima kroz duže vrijeme, te se pokazalo kako izrazito učinkovito jačaju cijelo tijelo i potiču brojne pozitivne hormonalne odgovore koji utječu na povećanje mišićne mase.

Nošenje teškog tereta ojačat će poglavito mišiće gornjeg dijela leđa, ramena, ruke, podlaktica (stisak) i mišiće core-a. Takvi pokreti će vam pomoći da ojačate mišiće brže, otopite salo brže i budete funkcionalniji u svakodnevnom životu.

Neke od ovih vježbi možete isprobati već na sljedećem treningu. Nakon što napravite sve vježbe hodajte s opterećenjem u 3 serije po 45 sekundi, sa isto toliko pauze između serija. Kasnije povećavajte broj krugova i vrijeme hodanja. Odaberite velike kilaže koje će vas natjerati da zadnjim snagama hodate posljednje sekunde.

Farmers walk

Najpoznatija vježba hodanja s opterećenjem. Uzmite u svaku ruku po jedan uteg, to može biti bučica, girja, "trap bar" šipka i sl. Održavajte stabilnost dok hodate- nemojte se naginjati u niti jednu stranu.

Suitcase carry

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova vježba će ojačati slabiju stranu ako je imate. Opterećenje se nalazi samo u jednoj ruci dok hodate i održavate stabilnost ne dozvoljavajući da vas težina nagne u stranu na kojoj držite uteg. Naizmjence hodajte jednak broj ponavljanja s opterećenjem u jednoj i drugoj ruci.Hod s vrećom

Vreću s pijeskom možete nositi u rukama ispred prsa ili naizmjence na svakom ramenu. Isto pravilo vrijedi: hodajte i održavajte stabilnost. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara