Kojih je šest osnovnih hranjivih tvari potrebno za zdravlje?

Kojih je šest osnovnih hranjivih tvari potrebno za zdravlje?
Foto: Shutterstock
 
HRANA nije samo gorivo koja zaustavlja glad. Ona se sastoji od tvari važnih za održavanje optimalnog zdravlja i vrhunske izvedbe kod sportaša i rekreativaca. Postoji šest vrsta tih tvari.
 
UGLJIKOHIDRATI – su izvor kalorija iz šećera i škroba koji hrane mišiće i mozak. Oni su glavni energetski izvor za jak trening.
 
MASTI – su izvor pohranjene energije (kalorija) koja se oslobađa najviše tijekom aktivnosti niskog intenziteta te dugotrajnim aktivnostima.
 
PROTEINI – važni za obnovu i izgradnju mišića, crvenih krvnih stanica, kose i drugih tkiva te za sintezu hormona. Oni se u probavnom sustavu razgrađuju na aminokiseline koje se zatim ponovo sintetiziraju u proteine mišića i drugih tkiva. Proteini su izvor kalorija i mogu poslužiti stvaranju energije ako tijelo nema dovoljno ugljikohidrata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
VITAMINI – su metabolički katalizatori koji reguliraju kemijske reakcije unutar tijela. Tu spadaju vitamin A, vitamini B-kompleksa i vitamini C,D,E, i K. Većina vitamina su kemijski spojevi koje tijelo ne proizvodi pa se moraju uzeti putem hrane. Oni nisu izvor energije.
 
MINERALI – su elementi koji se dobivaju iz hrane i koji na različite načine pomažu izgradnji tjelesnih struktura (npr. kalcij u kostima) i regulaciji tjelesnih procesa (npr. željezo u crvenim krvnim stanicama prenosi kisik). Ostali važni minerali su magnezij, fosfor, natrij, kalij, krom i cink. Također nisu izvor energije.
 
VODA – je važna supstanca koja čini 60-70 posto tjelesne težine. Ona stabilizira tjelesnu temperaturu, prenosi hranjive tvari i otpadne produkte iz stanica i važna je za stanične funkcije. Nema energetsku vrijednost.
 
Izvor: Fit-team
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara